Ti, kteří se rozhodnou nyní pro nákup nemovitosti, ušetří statisíce

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
hypotéky, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Aktuální zrušení 4procentní daně z nabytí nemovitosti, které musí ještě projednat Senát a schválit prezident, potěšilo všechny české domácnosti bez vlastního bydlení. Ti, kteří se pro nákup nemovitosti rozhodnou nebo již rozhodli, navíc zřejmě získají další úlevu a tou je možnost odpisu zaplacených úroků z úvěru na bydlení. A to nejenom do konce roku 2021, jak se původně plánovalo.

Ponechat možnost odpisů úroků z úvěru na bydlení totiž navzdory původnímu plánu Ministerstva financí ČR prosadili těsnou většinou poslanci. Změna tak přináší nemalou úsporu lidem, kteří se rozhodnou pro pořízení vlastního bydlení na úvěr. Z praxe je totiž navíc známo, že úroky z úvěru bývají nejvyšší právě v prvních letech jeho splácení.

„Žádné finance se nepovalují jen tak na ulici. Úspora na dani z nabytí nemovitých věcí, která se při dnešních cenách realit může pohybovat kolem 150 tisíc korun, je zajímavá pro každého kupujícího. Stejně jako možnost odečíst část ze zaplacených úroků z úvěru na bydlení od daňového základu,“ říká hypoteční poradkyně z finanční skupiny Partners Dana Chňoupková Míchalová s tím, že je třeba pokaždé rozlišovat mezi nákupem nemovitosti pro vlastní bydlení a na investici. Tam je třeba vážit i jiná kritéria.

Tip: Jak na hypotéku? Poradíme

Zrušení daně z nabytí nemovitosti realitní trh zřejmě rozhýbe

Novinka týkající se daně z nabytí nemovitosti pomohla i panu Hovorkovi z Prahy. Ten díky jejímu zrušení mohl se svou rodinou opustit drahé pražské nájemní bydlení o několik měsíců dříve. S manželkou si zakoupili letos v červnu pěkný byt v pražské části Michle za 4,5 milionu korun.

„To znamená, že jsme ušetřeni podání přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí, a především její úhrady, v našem případě 180 tisíc korun,“ pochvaluje si pan Hovorka s tím, že i kvůli této dani nákup bytu stále oddalovali. Banka už jim totiž navýšit hypotéku o tuto částku nedovolila. Půjčit si podle něj nebylo od koho, a tak si na ni v podstatě měsíčně odkládali peníze stranou.   

Další potěšení přineslo zachování odpočtu úroků z úvěru

Nákup nemovitosti dnes ale přináší i další příjemnou novinku pro dlužníky. A tou je zachování odpočtu zaplacených úroků z úvěru na bydlení od základu daně, a to po celou dobu splácení úvěru, nikoliv pouze do konce roku 2021. Změněn byl ale maximální limit pro odpočet úroků z úvěrů.

„Novelou zákona zřejmě dojde ke snížení horní hranice odpočtu úroků, a to z dosavadních 300 tisíc korun na 150 tisíc korun za rok,“ vysvětluje Dana Chňoupková Míchalová s tím, že tato změna se běžného člověka jen těžko dotkne.

„Původně jsme počítali s možností odpočtu úroků pouze do roku 2021, což by v našem případě činilo vratku od finančního úřadu ve výši zhruba 23 500 korun za těch 18 měsíců,“ uvádí pan Hovorka.

Pokud si ale bude rodina zaplacené úroky z úvěru od daňového základu odečítat po celou dobu trvání úvěru, tedy po dobu 30 let, pak se úspora vyšplhá až k 279 tisícům korun.

„Tak jsme čekali, až jsme se dočkali i toho, s čím jsme vlastně vůbec nepočítali,“ hodnotí s úsměvem pan Hovorka. 

Ten nejenomže již nemusel platit daň z nabytí nemovitosti ve výši 180 tisíc korun, ale bude si moci odečítat úroky z úvěru na bydlení zřejmě po celou dobu trvání úvěru. Celkem se tedy výdaje rodiny Hovorkovy na pořízení vlastního bydlení sníží o zhruba 459 tisíc korun za celou dobu trvání úvěru.