Poslanci zvolí nového ombudsmana. Opozice odmítá Zemanova kandidáta Křečka

Kandidát na ombudsmana Stanislav Křeček

Kandidát na ombudsmana Stanislav Křeček Zdroj: ČTK/AP/Šálek Václav

Kandidát na ombudsmana Vít Alexander Schorm
Kandidát na ombudsmana Jan Matys.
Končící ombudsmanka Anna Šabatová
Končící ombudsmanka Anna Šabatová
Končící ombudsmanka Anna Šabatová
6
Fotogalerie

Poslanci se ve středu pokusí zvolit nástupce veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, jejíž šestiletý mandát skončí příští týden. Budou mít na výběr ze tří kandidátů, které nominovali prezident Miloš Zeman a Senát. 

Postoj vládních stran k volbě není jasný. Pravicová opozice se kloní k senátním kandidátům, tedy k vládnímu zmocněnci u Evropského soudu pro lidská práva Vítu Alexanderovi Schormovi a advokátovi Janu Matysovi. SPD bude volit prezidentova nominanda Stanislava Křečka. Volba bude tajná.

Emoce vyvolává především kandidatura bývalého zástupce Šabatové Křečka. Právník a bývalý poslanec za sociální demokracii se s dosluhující ombudsmankou často neshodl například v ochraně menšin, podle něj by se veřejný ochránce práv neměl zabývat problematikou diskriminace.

K jeho podpoře se veřejně přihlásila zatím jen SPD. „Podpoříme Stanislava Křečka, jelikož sdílíme jeho kritický pohled na práci dosavadní ombudsmanky Anny Šabatové,“ řekl předseda strany Tomio Okamura.

Jistá naopak není podpora ČSSD, jejíž členem byl Křeček dvacet let. Vedení sociálních demokratů sice doporučilo svým poslancům volit Křečka, ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) nicméně uvedl, že vhodnějšími adepty jsou spíše senátní kandidáti a k jeho názoru se kloní i někteří spolustraníci.

Klíčová bude podpora nejsilnějšího klubu ANO, který ale nebude mít jednotný postup. „Náš klub bude mít volné hlasování,“ řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Kdo kandiduje na ombudsmana?

Stanislav Křeček (81)

Nominoval ho prezident Miloš Zeman

  • právník a politik
  • v letech 2013 až 2019 působil jako zástupce veřejné ochránkyně práv
  • patnáct let byl poslancem za ČSSD
  • v roce 2014 se neúspěšně ucházel o post ombudsmana, ve volbě ho porazila Anna Šabatová

Vít Alexander Schorm (43)

Nominoval ho Senát

  • je vládním zmocněncem u Evropského soudu pro lidská práva, funkci zastává od roku 2002
  • vystudoval práva v Paříži a Brně
  • v polovině devadesátých let byl poradcem předsedy Nejvyššího soudu Otakara Motejla
  • dva roky také vedl kancelář vicepremiéra Pavla Rychetského

Jan Matys (72)

Nominoval ho Senát

  • věnuje se advokacii a právnímu poradenství
  • vystudoval zahraniční obchod a práva v Praze
  • v roce 2010 se ucházel o úřad ombudsmana, ve volbě ho porazil Pavel Varvařovský

Zeman ještě před Křečkem původně navrhl na post ombudsmanky poslankyni za ANO Helenu Válkovou, která kandidaturu vzdala kvůli kauze spolupráce s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

„Křeček by byl podobnou katastrofou pro tento úřad jako Válková, protože se několikrát vyjádřil způsobem, který jde zcela proti základům tohoto úřadu,“ kritizoval Zemanova nominanda místopředseda STAN Jan Farský, podle kterého jsou pro stranu volitelní oba zbývající kandidáti.

Podobný názor mají lidovci. „Nikdo ze členů nemá ambici volit Křečka. V našem klubu je podpora Schorma a Matyse půl na půl,“ řekl předseda lidovců Marian Jurečka.

Občanští demokraté budou volit Matyse. „Z těch tří kandidátů nejlépe splňuje naši představu o tom, jak má úřad ombudsmana fungovat,“ řekl poslanec Zbyněk Stanjura (ODS), podle kterého má ombudsman hájit občany před zvůlí úřadů.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Piráti a TOP 09 budou volit Schorma. „Pan Schorm je podle členů klubu profesně i morálně naprosto vhodným adeptem,“ řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vedení komunistů bude ještě o podpoře kandidátů jednat. „Profesně je nejlépe vybavený pan Schorm,“ připustil komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Podle informací deníku E15 hrozí, že žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu, což připouští i předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. „Možná nebude zvolen vůbec nikdo,“ řekl.