Čeká se na Bakalu. Poslanci skládají dohromady příběh privatizace OKD

zdeněk Bakala (56)

zdeněk Bakala (56) Zdroj: Foto ara

Zdeněk Bakala nepřišel...
Expremiér Sobotka dorazil do Sněmovny na výslech k OKD.
Expremiér Sobotka dorazil do Sněmovny na výslech k OKD.
Expremiér Sobotka dorazil do Sněmovny na výslech k OKD.
5
Fotogalerie

Vyšetřovací komise ke kauze OKD vyslechla již polovinu svědků, včetně expremiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Na podnikatele Zdeňka Bakalu či europoslance Pavla Teličku nyní čekají náhradní termíny.

Uprostřed letních prázdnin neustal před Poslaneckou sněmovnou ruch. Poslanci z vyšetřovací komise vedené Piráty vyslechli tento týden zhruba polovinu svědků v kauze privatizace černouhelné společnosti OKD.

Jeden z nejvýznamnějších svědků podnikatel Zdeněk Bakala, který čelí kritice za údajné vyvádění peněz z OKD, na výzvu poslanců nereagoval, neboť žije v zahraničí. „Bude náhradní termín v srpnu a v září, kam ostatní svědky pozveme,“ řekl šéf komise poslanec Lukáš Černohorský (Piráti). Komise by měla vyslechnout i bývalého Bakalova spolupracovníka a europoslance Pavla Teličku (nestraník za ANO). 

Nejočekávanější svědek a bývalý předseda vlády Bohuslav Sobotka vypovídal takřka čtyři hodiny. „Jsem přesvědčen, že všechno proběhlo v souladu se zákonem,“ hájil Sobotka prodej minoritního státního podílu v OKD v roce 2004 firmě Karbon Invest za 4,1 miliardy korun, byť podle žalobce v trvajícím soudním sporu v kauze měla být cena více než dvojnásobná. Někdejší spoluvlastník firmy Karbon Invest Viktor Koláček si podobně jako Bakala pozvánku komise k výslechu nevyzvedl.

Sobotku prý ale podobně jako tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana překvapilo, že firmu nakonec ovládla Bakalova finanční skupina, která koupila OKD od Karbon Invest a získala mimo jiné i tisíce bytů.

„Kdybychom takové signály měli, tak bychom, nebo minimálně já, pro takovou privatizaci ve vládě nehlasovali,“ řekl Urban. „Z dnešního pohledu to vypadá hrůzostrašně. Tenkrát jsme si mysleli, že to koupí pan Koláček a že se bude těžit dalších 100 let,“ dodal někdejší náměstek ministra průmyslu Martin Pecina.

Před dvěma roky skončila společnost OKD v insolvenci a akcie nástupnické společnosti převzala státem vlastněná společnost Prisko. Byty však už součástí OKD nebyly, vlastní je firma sídlící v Londýně.

Sobotka odmítl vinu už loni před soudem, podle něj by měli být souzeni ti, kteří rozhodli o tom, že stát ztratil v devadesátých letech většinový podíl. „Stát rozdával akcie OKD zadarmo tak dlouho, až přišel o majoritu,“ řekl s tím, že pak stát ztratil vliv na fungování společnosti. „Privátní subjekt si v podniku dělal, co chtěl,“ souhlasí Urban.

Před komisí vypovídali i další bývalí členové vlád Vladimír Špidla, Jiří Rusnok a Miroslav Grégr. Přišel také například vlivný právník Radek Pokorný. Poslanci vyslýchali také úředníky nebo bývalé zaměstnance Fondu národního majetku a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Komise by měla závěrečnou zprávu předložit v polovině října.

Časová osa kauzy privatizace OKD
začátek 90. let- část akcií OKD prodána v kuponové privatizaci, hlavním majitelem stále stát

1996 - snížení základního jmění firmy a tím snížení podílu státu

1997 - Firma Prosper Trading má v OKD rozhodující vliv a odkoupila od státu další akcie, stát ztratil majoritu

1998 - do firmy vstupuje společnost Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy a postupně se stává většinovým vlastníkem

2004 - vláda Stanislava Grosse (ČSSD) s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) schválila prodej státního podílu za 4,1 miliardy Karbon Investu

2004 - většinovým vlastníkem se ještě téhož roku stala finanční skupina RPG Industries vedená podnikatelem Zdeňkem Bakalou

2016 - OKD se dostala do insolvence

2017 - věřitelé schválili plán reorganizace

2018 - státem vlastněná společnost Prisko převzala akcie OKD

Privatizaci v minulosti řešila i Evropská komise, v současnosti probíhají soudy a poslanci se ve sněmovní vyšetřovací komisi také ke kauze vrátili. Komise nevylučuje případné podání trestního oznámení.