Poslanecký klub VV opustil Bárta i rebelové

Radek John

Radek John Zdroj: profimedia.cz

Poslanci, kteří následovali Karolínu Peake a odešli do jejího nového politického uskupení, již nejsou členy poslaneckého klubu Věcí veřejných. Strana obdržela jejich prohlášení o vystoupení ze strany, jejich odchodu tak klub na svém zasedání přitakal. Členem poslaneckého klubu již není ani Vít Bárta, který byl nepravomocně odsouzený za uplácení. Podle mluvčí strany Šárky Janouchové i on VV doručil písemné prohlášení o odchodu z poslanecké frakce.

Členy VV tak již nejsou vicepremiérka Karolína Peake, poslanci Viktor Paggio, Lenka Andrýsová, Dagmar Navrátilová, Jiří Rusnok, Martin Vacek a Jana Suchá. Všichni odešli z VV a založili novou politickou platformu.

Podle Janouchové se hlasování zúčastnilo 12 poslanců. Většina z nich byla na místě, někteří hlasovali na dálku prostřednictvím telefonu. Hlasování se nezúčastnil Otto Chaloupka, který je v zahraničí a v době, kdy klub rozhodoval, nebyl dostupný, uvedla mluvčí.

Šťovíček položil post místopředsedy VV, chce hlasovat s vládou

Milan Šťovíček rezignoval na post místopředsedy Věcí veřejných. O tom, zda se připojí k nově vzniklému politickému uskupení Karolíny Peake a „odpadlíků“ z VV, se chce poradit se stranickým sdružením v domovském Litvínově VV. Je připraven hlasovat s vládou, pokud bude naplňovat své programové prohlášení. Novinářům to řekl při svém odchodu z jednání grémia VV.

„V tuto chvíli jsem členem VV, pouze jsem rezignoval na post místopředsedy strany,“ řekl Šťovíček. Ve straně zůstává, protože je členem litvínovské buňky, s jejímiž členy se chce o svém dalším osudu ve VV poradit. „Budeme mít určitě při nejbližší příležitosti klub VV v Litvínově. Tuto situaci budeme řešit, pak se uvidí,“ dodal Šťovíček.

Nové uskupení zformované kolem Peake se na svou stranu snažilo dostat tolik poslanců, aby společně s ODS a TOP 09 měli ve sněmovně většinu. Právě ziskem „bezpečné“ většiny podmínil premiér Petr Nečas (ODS) pokračování vlády. Jinak jsou podle něj řešením situace předčasné volby, na které se ODS již připravuje.