Pošta masivně rozšíří počet přepážek s finančními službami

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

Česká pošta
Česká pošta
Česká pošta
Česká pošta
Česká pošta
8
Fotogalerie

Česká pošta rozšíří do dvou let počet specializovaných přepážek pro finanční služby na pobočkách o 130, tedy o 60 procent. Náklady na jejich vybudování bude hradit ČSOB, která bude staronovým bankovním partnerem pošty i v dalších letech. 

Vyplývá to z informace pro příští zasedání vlády. Pošta bude moci nově specializované přepážky využít i pro poskytování vlastních služeb, případně služeb třetích stran, například prodej energií. Místo ČSOB bude režim na přepážkách řídit Česká pošta.

ČSOB má s poštou smlouvu o poskytování finančních služeb na pobočkách do konce letošního roku. Spolupráce poště přinášela asi 1,5 miliardy Kč ročně. Banka vyhrála loni výběrové řízení na poskytování služeb i pro další období. Novou smlouvu by měla s poštou podepsat koncem měsíce.

Nová smlouva má poště zajistit vyšší výnosy ze zajišťování finančních služeb. Tržby by měly během deseti let růst o 15 procent, rentabilita pak o deset procent. V současné smlouvě je hlavní část odměny variabilní a je navázána na počet a druh transakcí. Vývoj na trhu je takový, že počet transakcí rozvojem elektronického bankovnictví stále klesá, proto bude variabilní část odměny nahrazena fixní složkou.

Nově bude Česká pošta dostávat významnou část odměny z tzv. cross sellu. Jde o vyplácení odměn z uzavřených produktů, které byly sjednány jinými kanály ČSOB na portfoliu klientů získaných Českou poštou ve výši 20 procent ze standardní provize.

Nová smlouva je založena na partnerském vztahu, kdy se obě smluvní strany musí na všem podstatném, prostřednictvím operativního, případně strategického výboru dohodnout.

Česká pošta provozuje 3200 poboček. Loni podle předběžných údajů snížila hrubý zisk na 190 milionů z předloňských 302 milionů korun.