Potvrzeno: Kanada brzy zruší Čechům víza

Kanadská provincie Yukon

Kanadská provincie Yukon Zdroj: wikimedia.org

Kanada se chystá v řádu týdnů zrušit víza pro občany České republiky. Vízovou povinnost Ottawa zavedla v červenci 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl. Do Kanady směřovalo před zavedením víz v roce 2009 až 17 tisíc českých turistů. Po zavedení vízové povinnosti se jejich počet snížil až na deset tisíc.

Zrušení víz do Kanady by výrazně povzbudilo cestovní ruch mezi Českem a zemí javorového listu. Podle Asociace cestovních kanceláří ČR by tento krok vedl až ke zdvojnásobení počtu českých turistů směřujících do Kanady. Zvýšil by se i počet charterových letů z Prahy do Karibiku, které by tamní letiště mohla využít pro mezipřistání, uvedla dnes společnost Mag Consulting.

Asociace cestovních kanceláří ČR by zrušení víz do Kanady uvítala. „Vízová povinnost ničí turistiku do Kanady. Počet turistů směřujících do Kanady by se po zrušení víz mohl i zdvojnásobit oproti současné době,“ uvedl místopředseda asociace Jan Papež.

Kanadské vízumKanadské vízum | CC BY 2.0: wonderferretKanadské vízum

„Mohu potvrdit, že Kanada skutečně začala proces, jehož výsledkem bude zrušení vízové povinnosti v nejbližší možné době,“ prohlásil kanadský velvyslanec v Česku Otto Jelinek.

Vláda v Ottawě podle kanadského velvyslance již nějakou dobu pracuje na tom, aby dosáhla zrušení víz. Umožní to rozsáhlé změny v kanadském azylovém systému. Byly zavedeny k loňskému 15. prosinci a jejich cílem je poskytnout rychlejší ochranu těm, kteří ji potřebují, zajistit rychlejší odjezd těch, u kterých bylo zjištěno, že ochranu nepotřebují, a odradit od zneužívání kanadského azylového systému, uvedla ambasáda.

Nové přímé spoje

Od obnovení víz uplynuly letos čtyři roky, během té doby Kanada vydala 30 714 víz českým občanům, 513 jich vydat odmítla. Potíže s kanadskými vízy nejsou záležitostí několika pár let. Kanada zrušila vízovou povinnost už v roce 1996, o rok později ji ale obnovila kvůli vysokému počtu migrantů žádajících o azyl. V roce 2007 pak Kanada podruhé zrušila vízovou povinnost pro české občany, to ale vydrželo jen dva roky.

Ke zvýšení dostupnosti Kanady pro české turisty přispěje i přímé letecké spojení. Pražské letiště bude mít od příštího léta po letech opět pravidelné letecké spojení s kanadským Torontem a Montrealem. Sezonní linku bude jednou týdně od 17. června do 15. října provozovat kanadská společnost Air Transat. Spojení mezi Prahou a Kanadou v roce 2009 opustily České aerolinie.