Potvrzeno: Picek bude ministrem obrany, souhlasí i Zeman

Generál Vlastimil Picek

Generál Vlastimil Picek Zdroj: profimedia.cz

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi, aby ministrem obrany jmenoval nynějšího prvního náměstka na ministerstvu Vlastimila Picka. Ten podle Nečase zcela vyhovuje jeho představě o nestranickém odborníkovi, který má všechny předpoklady zastávat funkci ministra. Zeman dal už v pátek jasně najevo, že mu Picek jako ministr vyhovuje. Jmenován by měl být v úterý dopoledne.

Picek ministerstvo obrany fakticky vedl od té doby, co z ministerského křesla musela po pouhých osmi dnech ve funkci loni v prosinci odejít vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). „Uplynulé tři měsíce dokázaly, že je schopen plnohodnotně zastupovat resort doma i v zahraničí,“ míní Nečas, který byl po tu dobu prezidentem pověřen řízením ministerstva.

Zeman v pátek naznačil, že předpokládá Pickovo jmenování. „Budu zcela upřímně blahopřát panu premiérovi k velmi dobrému výběru,“ poznamenal v této souvislosti v Ostravě na sjezdu ČSSD.

Naplňuje se tak scénář, o kterém informovaly zdroje z vládní koalice už minulý týden. Tehdy koaliční TOP 09 stáhla své předchozí výhrady k bývalému náčelníkovi generálního štábu Pickovi.

Se jmenováním Picka však má problém vicepremiérka Peake. „Ministerstvo zkrátka bude řídit ten, co jej měl řídit, když jsem tam byla já. Zkrátka si přestaneme na něco hrát,“ řekla dnes. Premiér jí své rozhodnutí oznámil dnes. „My s tím nesouhlasíme, ale nemáme žádné ústavní instrumenty, jak mu v tom zabránit,“ uvedla. Spolupracovat s Pickem na jednání vlády jí podle jejích slov nebude činit problém.

Podle vicepremiérky je zvláštní, že Nečas porušil princip, který si sám stanovil. Předseda vlády prohlašoval, že do funkce ministra obrany hledá nestranického odborníka, se kterým budou souhlasit všichni tři koaliční partneři.

Hned na počátku svého krátkého angažmá na ministerstvu obrany se Peake Picka zbavila, do funkce jej pak vrátil Nečas, když řízení resortu převzal. Podle Peake je Picek špatný kandidát nejen kvůli tomu, že se jde o bývalého vojáka. Vicepremiérka dnes připomněla jeho vstup do totalitní KSČ i chování v případě sporného nákupu transportních letadel Casa.