Požár chvaletické elektrárny odstaví výrobu na několik týdnů

Škody způsobené dnešním požárem v elektrárně Chvaletice na Pardubicku zastaví na několik týdnů výrobu elektřiny. Teplo pro obec Trnávka a Chvaletice zajistí alternativní zdroj. ČTK to řekl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Požár pravděpodobně vypukl ve věži, kam míří 200 metrů dlouhý dopravníkový pás s uhlím. Konstrukce věže následně spadla. Nehoda se stala mimo výrobní bloky elektrárny. Elektrárna vyrábí hlavně elektřinu, kterou dodává do distribuční sítě. Elektřiny je v zemi dostatek. Minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice, pro jeho výrobu má elektrárna náhradní kotelnu, řekl hejtman.

Škody způsobené dnešním požárem v elektrárně Chvaletice na Pardubicku zastaví na několik týdnů výrobu elektřiny. Teplo pro obec Trnávka a Chvaletice zajistí alternativní zdroj. ČTK to řekl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Požár pravděpodobně vypukl ve věži, kam míří 200 metrů dlouhý dopravníkový pás s uhlím. Konstrukce věže následně spadla. Nehoda se stala mimo výrobní bloky elektrárny. Elektrárna vyrábí hlavně elektřinu, kterou dodává do distribuční sítě. Elektřiny je v zemi dostatek. Minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice, pro jeho výrobu má elektrárna náhradní kotelnu, řekl hejtman. Zdroj: CTK

V tepelné elektrárně v Chvaleticích u Pardubic dnes ráno hořel dopravník uhlí. Oheň způsobil škodu za 50 milionů korun a zřejmě na několik týdnů zastavil výrobu elektřiny. Dodávky tepla pro obce Trnávka a Chvaletice zajistí společnost Severní energetická z náhradních zdrojů, řekl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Oheň nikoho nezranil. Všichni zaměstnanci po vyhlášení poplachu opustili svá pracoviště. Ani obyvatelům v okolí elektrárny nic nehrozí, řekla mluvčí skupiny Severní energetická Gabriela Sáričková Benešová. Oficiální vyjádření vydá společnost zhruba v poledne.

Příčinu nehody vyšetřují hasiči, policisté a spolupracují s krizovým štábem podniku. Patrně se jednalo o technickou závadu, zatím se nejeví, že by se jednalo o úmyslný či nedbalost, uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová. Požár pravděpodobně vypukl ve věži, kam míří 200 metrů dlouhý dopravníkový pás s uhlím. Konstrukce věže následně spadla. Nehoda se stala mimo výrobní bloky elektrárny, uvedl hejtman.

„Musí se sehnat náhradní díly pro dopravníkový pás a pravděpodobně bude muset být vystavěna ta věž,“ řekl hejtman. Jde o specifické dodávky dílů, zatím není jasné, zda je bude nutné vyrobit.

Výpadek elektřiny nehrozí

Elektrárna vyrábí hlavně elektřinu, kterou dodává do distribuční sítě. Elektřiny je v zemi dostatek. Minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice, pro jeho výrobu má elektrárna náhradní kotelnu, řekl hejtman.

„Požár v elektrárně ve Chvaleticích nemá zásadní vliv na fungování přenosové soustavy jako celku, a to ani v souvislosti s tím, že jsou zároveň v odstávce i jaderné elektrárny. Je to samozřejmě chybějící výkon, který se však projevuje pouze na nižším exportu,“ uvedla Barbora Peterevá, mluvčí ČEPS, provozovatele energetické přenosové soustavy.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 MW. Vlastní ji společnost Severní energetická. Letos elektrárna odstavila dva bloky, které modernizuje. Po dnešní nehodě zastavila provoz i zbývajících dvou bloků.