Pracovníci Agentury pro sociální začleňování jdou do stávky. Chtějí více nezávislosti

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: Michael Tomes, E15

Většina pracovníků vládní agentury pro sociální začleňování vstoupí v pondělí do stávky. Stávkovat začne 59 ze sedmi desítek zaměstnanců a spolupracovníků. Pro svou instituci, která spadá pod ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), žádají nezávislost a samostatnost. Chtějí jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

O případné stávce měli pracovníci agentury rozhodnout v pondělí. Jejich rozhodnutí uspíšilo jednání s Dienstbierem, které zatím nepřineslo výsledek. Ministr po jednání řekl, že od nespokojených zaměstnanců neslyšel konkrétní cíle stávky, které by mohl splnit.

„V pondělí zahájíme stávku. Je to poslední apel. Obáváme se, že odejde celé vedení a agentura na nynějších principech končí. Jde nám o transparentnost, autonomii a kontinuitu,“ uvedl místopředseda Nezávislých odborů zaměstnanců Úřadu vlády ČR Petr Čáp.

Jednání se Sobotkou

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů úřadu vlády, je v Dienstbierově gesci. Spor mezi ní a ministrem vyvolalo nedávné odvolání jejího šéfa Martina Šimáčka. Neshody se týkají i využití evropských peněz a sledování jejich účinnosti při integraci Romů a také chystané reorganizace. „Agentura, jak jsme ji znali a jak za ta léta fungovala, by přestala existovat,“ řekl odborář. Vedení agentury a někteří další zaměstnanci zvažují podání výpovědi.

Protestující pracovníci by rádi vyvolali jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Předseda vlády Dienstbiera ale před pár dny podpořil. Řekl, že odbory mají právo protestovat a usilovat o co nejlepší pracovní podmínky, personální rozhodování členů vlády či vysokých úředníků ale nahrazovat nemůžou. Premiér také uvedl, že si nemyslí, že by vyčlenění agentury z úřadu vlády a její autonomie byly nutné k efektivnímu fungování a pomoci potřebným.

Nezávislost není možná

Podle Dienstbiera by vznik nového úřadu musel upravit zákon. „I kdybychom se shodli a návrh předložili, tak bude účinný nejdřív za rok. Navíc mám velkou pochybnost, že by ve vládě a v Parlamentu byla politická vůle zřizovat nový úřad,“ uvedl ministr. Už dřív řekl, že z agentury nelze vytvořit ani samostatnou státní příspěvkovou organizaci. Nebylo by prý možné na ni získat peníze z EU, za něž funguje.

Ministr podotkl, že pokud i samostatná vládní agentura by byla institucí, která by pracovala pro vládu. „Taková instituce pracuje na základě politického zadání. Pokud někdo chce pracovat pro vládu, nemůže vyjadřovat úplnou nezávislost a apolitičnost,“ míní Dienstbier.

Přijdou změny

O dalších krocích pracovníků agentury by měl v pondělí jednat stávkový výbor. Konat by se měl také workshop. Zaměřit by se měl na vztah úředníků, odborníků a politiků. „Chceme diskutovat o tom, zda úředník může mít názor, a o inovativním fungování státní správy,“ uvedl Čáp.

Ochotný dál jednat je i Dienstbier. Řekl ale, že „nastane určitý okamžik“, kdy bude muset zajistit pokračování práce agentury. Už dřív zmínil, že by musel přikročit k personálním změnám. Reorganizaci zatím odložil. Kvůli služebnímu zákonu původně plánoval rozdělit agenturu na dva odbory - jeden by se věnoval návrhům opatření a čerpání peněz z EU, druhý by se soustředil na práci v regionech s ghetty. O změnách chce Dienstbier s pracovníky diskutovat.

Státní úředníci v Česku dosud stávkovali jen výjimečně. V září 2003 stávkovali zaměstnanci téměř všech finančních úřadů a pracovišť České správy sociálního zabezpečení, domáhali zachování padesátiprocentní výše 13. a 14. platů. Část úředníků se připojila ke stávce proti úsporným opatřením vlády v prosinci 2010, stejně jako v červnu 2008, kdy se v Česku stávkovalo proti reformám Topolánkova kabinetu.