Praha 1 ruší tendr na provozovatele Nemocnice Na Františku

Nemocnice Na Františku

Nemocnice Na Františku Zdroj: Ladislav Křivan

Nemocnice Na Františku
Nemocnice Na Františku
3
Fotogalerie

Radnice Prahy 1 zruší koncesní řízení, ve kterém hledala soukromého provozovatele Nemocnice Na Františku. Dále bude ohledně budoucnosti nemocnice jednat pouze s magistrátem hlavního města. Rozhodli o tom zastupitelé městské části. Svým usnesením zároveň odmítli obě nabídky, které do tendru dorazily. Tendr chce vedení radnice zrušit příští týden. Radní Prahy i Prahy 1 v úterý schválili memorandum, na jehož základě se Praha zaváže nemocnici ve větší míře spolufinancovat.

Opoziční klub Zelená Pro Jedničku dnes nechal na program zastupitelstva zařadit tisk, ve kterém požadoval okamžité zrušení zakázky. Na jednání s tímto návrhem přišlo i vedení radnice a místostarosta Daniel Hodek (ČSSD), který má nemocnici na starosti. Podle Hodka radní zakázku zruší na nejbližším zasedání příští týden.

Tendr může zrušit pouze rada, která ho vypsala. Dnes přijaté usnesení radním tento úkol zadalo. Zároveň konstatuje, že s ohledem na deklarovanou ochotu ze strany hlavního města podílet se na provozu nemocnice není ani jedna z doručených nabídek pro městskou část výhodná. Radnici dorazily nabídky od společnosti Nemos Group ze skupiny Penta a firmy Privamed.

Tendr od jeho vyhlášení loni v listopadu kritizuje opozice. Dnes opoziční zastupitelé ocenili obrat vedení radnice, nezdrželi se však kritiky. Podle Kateřiny Klasnové (Zelená Pro Jedničku) nemá opozice o dění kolem nemocnice dlouhodobě informace. Dodala, že opozice neměla informace ani ze správní rady nemocnice, i když tam navrhovala svého odborného zástupce.

Na jednání vystoupil Pavel Čižinský (Praha Sobě) jakožto zástupce přípravného výboru místního referenda. S ohledem na další vývoj se referendum konat nemusí. Podle Čižinského obsahuje navrhovaná koncesní smlouva natolik zjevné chyby, že to budí podezření.

Praha 1 a magistrát v úterý schválily memorandum, které zavazuje hlavní město poskytnout dotaci 42 milionů korun na provoz nemocnice. Praha 1 má v letošním rozpočtu na provoz nemocnice 48 milionů korun. Dotaci v zatím neurčené výši má radnice přislíbenou i na příští rok.

Podle Pirátů by bylo na místě zahájit výběrové řízení na nového ředitele nemocnice, kterým je nyní Robert Zelenák. "Za jeho vedení Nemocnice Na Františku od roku 2013 snížila počet lůžek, propustila část zdravotníků, vytvářela obrovské ztráty a nezveřejňovala výroční zprávy. V roce 2016 tvořila provozní dotace nemocnice 50 milionů korun celkem 16,5 procenta příjmů," uvedl v prohlášení garant Pirátů pro oblast zdravotnictví Zdeněk Hřib.

Jak bude v budoucnu spolupráce města a městské části na provozu zařízení konkrétně vypadat, není zatím jasné. Zástupci obou stran se musí ještě dohodnout. Vedle magistrátu chce Praha 1 oslovit také sedmou městskou část, pro jejíž obyvatele slouží zařízení jako spádová nemocnice. Její starosta Jan Čižinský (KDU-ČSL/Trojkoalice) dnes zastupitelům nabídl manažerskou pomoc v osobě ředitele polikliniky Prahy 7 Josefa Duška.

Nemocnice Na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát.