Vojtěch vyslyšel kritiky čínské medicíny, zasáhl proti projektu CEFC

V hradecké nemocnici funguje ambulance tradiční čínské medicíny. Pojišťovny tuto léčbu nehradí.

V hradecké nemocnici funguje ambulance tradiční čínské medicíny. Pojišťovny tuto léčbu nehradí. Zdroj: Blesk - Aneta Schürgerová

..
Baňkování
3
Fotogalerie

Šéf rezortu zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) mění plány na stavbu kliniky tradiční čínské medicíny. Centrum, do kterého chce čínská společnost CEFC investovat 270 milionů korun, součástí Fakultní nemocnice Hradec Králové nebude.

Stavbu platí CEFC prostřednictvím Nadačního fondu Tradiční čínské medicíny, ve kterém zasedají i zástupci ministerstva zdravotnictví. Klinika měla stát přímo v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové. Odborné lékařské společnosti a Česká lékařská komora to kritizovaly jako nevhodné směšování alternativních metod s medicínou založenou na důkazech.

Ministr se rozhodl těmto kritikům vyhovět, aby „otupil hrany sporu“. „Centrum se nebude stavět uvnitř areálu fakultní nemocnice. Procesy ještě řešíme, je to poměrně čerstvé,“ řekl Vojtěch. „Bavíme se o tom, jestli centrum nepřevést do Prahy, kde by poptávka mohla být větší. Nebo jej postavit někde v Hradci Králové, ale mimo fakultní nemocnici,“ uvedl.

Pro CEFC a stavbu kliniky to je významná komplikace a nejspíš i další zdržení. „Nepovažujeme za nejdůležitější, kde centrum bude, ale aby tradiční čínská medicína měla v České republice pozitivní rozvoj. Je pro nás důležité, že není zpochybňována budoucnost centra,“ uvedl Pavel Bednář, ředitel komunikace CEFC Group (Europe) Company. Doplnil, že projekt kliniky je mezivládní a že o něm ještě bude rozhodovat premiér po jednání nově zřízené pracovní komise. „Vyčkáme rozhodnutí pana premiéra v této věci,“ uvedl Bednář.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který je zároveň členem správní rady Nadačního fondu Tradiční čínské medicíny, ještě doufá v možnost, že by se klinika vyčlenila z fakultní nemocnice jen organizačně. Tedy že by ji nezastřešovala fakultní nemocnice, fungovala by jako zcela soukromá firma, ale stála by fyzicky na plánovaném místě v areálu nemocnice.  „V tuto chvíli už jsou vydaná všechna povolení. Pokud by šel projekt jinam, znamená to nové stavební řízení, překreslení projektu. Byla by to komplikace,“ řekl Prymula.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by pouhé organizační vyčlenění kliniky jako firmy z fakultní nemocnice nic neřešilo. „Fakultní nemocnice Hradec Králové je špičkové zdravotnické zařízení a nemělo by hazardovat se svým dobrým jménem. Čím dál budou šarlatáni za branami fakultní nemocnice, tím lépe,“ řekl Kubek.

Ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička v listopadu uvedl, že je stavba kliniky tradiční čínské medicíny připravena a měla by začít na začátku letošního roku. „Pozemky máme připravené, jsme nachystaní,“ řekl ČTK Palička. Včera mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor pouze uvedl, že vedení nemocnice zatím nemá ke změně plánu oficiální stanovisko ministerstva zdravotnictví.

CEFC má do stavby kliniky vložit 270 milionů korun. Původní termín zahájení výstavby byl v září 2016. Další odhad byl loňský prosinec. Nejprve se domlouvalo, jak formálně bude CEFC s ministerstvem zdravotnictví jako zřizovatelem fakultní nemocnice na klinice spolupracovat a vznikl zmíněný nadační fond. Už od roku 2015 funguje v hradecké fakultní nemocnici ambulance tradiční čínské medicíny. Ta loni v srpnu přijala druhého čínského lékaře, aby navýšila svou kapacitu. Ambulance má plno, na podzim byla čekací doba pacientů jeden měsíc. Ekonomicky je podle ředitele vyrovnaná, nemocnice na ni nedoplácí.

O dokumentu České televize, který mapuje praktiky pražského centra Aktip, čtěte zde >>>

Podívejte se na dokument Infiltrace: Obchod se zdravím online zde >>>