Praha bojuje proti korupci, politici vyhrávají zakázky

Magistrát hl. m. Prahy

Magistrát hl. m. Prahy

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) si pochvaluje svůj boj proti korupci v hlavním městě. Kroky magistrátu směrem k větší transparentnosti však neřeší stávající způsob zadávání veřejných zakázek.

„Zavedli jsme takzvaný rodný list zakázek, jenž je přístupný veřejnosti na webových stránkách města. Minulý týden jsme spustili jeden ze základních a dá se říci i klíčových bodů protikorupční strategie – rozklikávací rozpočet,“ tvrdí Svoboda, který nechce měnit protikorupční strategii ani ve vládě s TOP 09. „Koaliční partner je s naším jednáním plně ztotožněn a v boji proti korupci je i silným partnerem,“ dodává. Dalším krokem má být důsledné zveřejňování smluv a faktur na webu.

V říjnu si nicméně kancelář primátora objednala poradenské a konzultační služby ve věci bezpečnosti a veřejného pořádku, integrované záchranné služby a integrace cizinců za 780 tisíc korun. V rámci zakázky takzvaně malého rozsahu primátor smlouvu podepsal s Cevro Institutem, jehož předsedou správní rady je někdejší čelný politik ODS Ivan Langer a v dozorčí radě sedí premiérův poradce Roman Joch.

Prorektor pro rozvoj Cevra Ladislav Mrklas uvádí, že zakázku bude realizovat Centrum bezpečnostních studií, v jehož čele stojí Jaroslav Salivar, bývalý Langerův náměstek na vnitru. Mrklas nic špatné na tom, že primátor ODS udělí zakázku jedinému zájemci spjatému s ODS, nevidí: „Podíváte-li se na skutečnost, že poradcem je vysoká škola, nikoli jakýkoli aktivní politik, podnikatel či firma se zištným zájmem o určité konkrétní řešení v předmětných oblastech, zjistíte, že postup kanceláře primátora je velmi logický.“

Firem, které ovládají politici, pro Prahu pracuje více. Tento rok získal od kanceláře primátora zakázku na zpracování studie, jak učinit Prahu krásnější, Informační institut. Za dvouměsíční práci společnost, jejímž spoluzakladatelem je poslanec za ODS Aleš Rádl, inkasovala 900 tisíc korun. Cenu nelze s jinými nabídkami srovnat, Informační institut totiž byl jediným zájemcem.

První pracovní den roku 2012 má Praze odevzdat vyhodnocení územní energetické koncepce Prahy také firma Seven. Přestože tato společnost od Prahy roky žádnou zakázku nezískala, tak v témž týdnu, kdy TOP 09 převzala vládu nad magistrátem, Seven s představiteli TOP 09 Bedřichem Moldanem a Zdeňkem Hrubým v orgánech společnosti, získal tuto zakázku. Za měsíc a půl práce zaplatí Praha této společnosti 816 tisíc.