Praha bude mít dalších šest „chytrých“ lamp veřejného osvětlení

Chytrá lampa na Výstavišti v Praze Holešovicích

Chytrá lampa na Výstavišti v Praze Holešovicích Zdroj: Pražská energetika, a.s.

Pražská energetika plánuje ve spolupráci s městskou částí Praha 2 a Magistrátem hlavního města Prahy postavit dalších šest chytrých lamp veřejného osvětlení. Budou v oblasti Karlova náměstí, náměstí Míru, Riegrových sadů a parku Folimanka. Další novinkou je rostoucí zájem o vypůjčování elektrokol a značně vylepšený rezervační online systém.

Chytré lampy

První tři lampy osazené úsporným LED svítidlem, ale také tlačítkem pro případ nouze s voláním na linku 112, nabíjecí stanicí pro elektromobily a elektrokola, wifi vysílačem a čidly pro měření kvality ovzduší a životního prostředí jsou již v Praze skutečností. Dvě stojí poblíž správní budovy Pražské energetiky v ulici Na Hroudě v Praze 10 Vršovicích a třetí na Výstavišti v Holešovicích u plaveckého bazénu.

V těle chytré lampy je i display, který mj. ukazuje aktuálně naměřené hodnoty ovzduší.V těle chytré lampy je i display, který mj. ukazuje aktuálně naměřené hodnoty ovzduší. | Pražská energetika, a.s.

Během zatím půlročního provozu již například signalizovaly vysoké hodnoty emisí v lednových smogových dnech v Praze, posloužily desítkám majitelů vozidel s elektropohonem pro dobití baterií a volně šířený wifi signál využívají kolemjdoucí uživatelé internetu.

Ze šesti nových chytrých lamp budou tři přímo u vozovek, takže budou v systému dobíjecích stanic PRE pro elektromobily, další tři budou bez nabíječek v parcích poblíž laviček, takže wifi signálem zdarma mohou zpříjemnit chvíle pro posezení každému zájemci.

Na financování instalace těchto šesti chytrých lamp se podílí Hlavní město Praha, městská část Praha 2 a Pražská energetika.

Využití elektrokol ve městě

Vzhledem k rostoucímu zájmu zákazníků o výpůjčky elektrokol a měřicích přístrojů v Centru služeb PRE v průběhu června spustili energetici značně vylepšený rezervační systém, který funguje online a je dostupný všem zájemcům.

Systém je plně online, to znamená, že může každý z pohodlí domova ověřit například dostupnost vybraného elektrokola, rezervovat ho ve zvoleném termínu, popř. rovnou zaplatit kartou za výpůjčku. Rezervační systém je integrován do stávajících webů www.premobilita.cz a www.premereni.cz

Zájem o zapůjčení elektrokolo stále stoupá.Zájem o zapůjčení elektrokolo stále stoupá. | Pražská energetika, a.s.

Spuštěním nového rezervačního systému však práce ve zjednodušení služeb zákazníkům nekončí. V následujících měsících bude tento web rozšířen o další funkcionality, které zvýší komfort pro zákazníky PRE. Nový rezervační systém také umožní energetikům do budoucna rozšiřovat nabídku užitečných věcí pro energetické práce k zapůjčení.

Připravila ho společnost Reservanto, systém poskytuje jednoduché a přehledné ovládání a je dostatečně variabilní pro různé úpravy pro potřeby zákazníka. Rezervace je možné provádět jak z pevných počítačů, tak z mobilních zařízení, pro která je prostředí optimalizováno.