Praha chystá tendr na externí právní služby za stamiliony

magistrát

magistrát Zdroj: E15

Praha chystá nadlimitní tendr na externí právní služby, záměr vyhlásit zakázku na mimořádném pátečním jednání schválili pražští radní. Dokument magistrát zveřejnil na svých webových stránkách. Podle neoficiálních informací by hodnota tendru měla být v řádu stovek milionů korun.

Praha dlouhodobě čelí kritice za vysoké náklady, které na externí právníky vynakládá. I když má magistrát vlastní právní oddělení, najímá si například na soudní spory advokátní kanceláře.

Záměr vyhlásit tendr budou muset ještě schválit zastupitelé.

Podle místopředsedy kontrolního výboru Petr Dolínka (ČSSD) loni Praha za externí právníky utratila téměř 150 milionů korun. Kontrolní výbor se těmito náklady několikrát zabýval.

Podle zveřejněného usnesení bude Praha hledat advokátní kanceláře pro běžné právní služby i pro „strategickou agendu“, tedy pro kauzy, které jsou pro město velmi důležité.

Tendr bude mít dvě fáze. Pokud advokátní kanceláře splní požadavky města na kvalifikaci, budou vyzvány k podání nabídky. Metropole uzavře rámcovou smlouvu s více uchazeči. O dodávku jednotlivých služeb budou kanceláře soutěžit mezi sebou. Praha doufá v to, že tím dosáhne nižších cen a ušetří.