Praha k transakci s Křetínským získá 1,6 miliardy. Radní: Další miliardy díky ovládnutí Pražských služeb ušetříme

Pražské služby

Pražské služby Zdroj: profimedia

Elektrárna Holešovice - Pražská teplárenská
Pražský magistrát (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Pražští radní schválili dlouho očekávanou transakci. Praha vymění se skupinou firem Daniela Křetínského svůj podíl v Pražské teplárenské za podíl v Pražských službách.

Hlavní město Praha si splní svůj dlouhodobý záměr, kterým je kontrola nad byznysem s odpady. Získá totiž podíl 19,32 procenta akcií ve společnosti Pražské služby (PS), která zajišťuje zpracování komunálního odpadu v Praze a vlastní Malešickou spalovnu. Podíl v PS získá hlavní město od společnosti AVE CZ a naopak firma EP Infrastructure ovládne akciový podíl Prahy v Pražské teplárenské ve výši přibližně 24,2 procenta. Obě firmy – AVE CZ a EP Infrastructure – kontroluje Daniel Křetínský (spolumajitel vydavatele deníku E15, pozn. red.).

K tomu ještě metropole získá další peníze. „Podle znaleckých posudků budeme doplácet 1,6 miliardy korun,“ uvádí Křetínského mluvčí Daniel Častvaj a dodává: „Je to férová směna.“ Důvodem doplatku je to, že hodnota podílu Prahy v Pražské teplárenské (PT) je vyšší, než hodnota akcií Pražských služeb, které vlastní AVE CZ.

Transakci schválili pražští radní. Koncem listopadu ji pak musí ještě schválit zastupitelstvo. O výměně se přitom jednalo již od loňského roku.

Pro Prahu je výměna majetkových podílů zajímavá, protože tím získají kontrolu nad odpadovým hospodářstvím. „Ovládnutí Pražských služeb je pro nás důležité především kvůli možnosti vypisovat zakázky v takzvaném režimu in-house. To znamená, že za svoz odpadu a úklid bude město moci platit jedné z vlastních firem,“ říká pražský radní pro správu majetku a majetkové podíly Karel Grabein Procházka s tím, že tak Praha ušetří miliardy korun.

Pro metropoli bude mít transakce ještě jeden přínos. „Definitivně si tím pojistíme i malešickou spalovnu, protože v minulosti reálně hrozilo, že o ni město přijde,“ zdůrazňuje Procházka.

Praha odkoupením podílu v Pražských službách získá ve firmě 96,2 procenta akcií. Dalších 1,7 procenta akcií pak vlastní samotná společnost Pražské služby a zbytek je v rukou drobných akcionářů. Ty bude moci Praha po překročení 90procentního podílu ve službách vytěsnit, což také plánuje.

Podobná situace nastane i v PT, pokud transakci zastupitelé schválí. Křetínského firmy budou po dokončení výměny podílů ovládat 98 procent akcií firmy. Praha si navíc uchová v PT určitý vliv, protože součástí dohody je podmínka, že město bude mít zástupce v dozorčí radě.