Praha má zájem o centrálu České pošty. Mohla by tam přestěhovat úředníky ze Škodova paláce

Hlavní pošta v Praze

Hlavní pošta v Praze Zdroj: Česká pošta

Hlavní pošta v Praze
Hlavní pošta v Praze
Roman Knap je od června 2018 generální ředitel státního podniku Česká pošta
Roman Knap je od června 2018 generální ředitel státního podniku Česká pošta
Roman Knap je od června 2018 generální ředitel státního podniku Česká pošta
7
Fotogalerie

Vedení hlavního města intenzivně hledá nové sídlo magistrátu, kam by přestěhovalo zhruba dva tisíce úředníků ze Škodova paláce. Nejnověji jedná s Českou poštou o koupi jejího sídla v Jindřišské ulici. Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) uvedl, že již proběhla schůzka zástupců pražského magistrátu a pošty a už se mluvilo i o ceně. Praha nyní připravuje analýzu, která má ukázat, zda je koupě pro město výhodná. „V tuto chvíli tam probíhá propočet, kolik jsou náklady budovy na jednoho člověka, kolik jsou náklady na budoucí údržbu a kolik se tam fakticky vejde lidí,“ řekl Chabr s tím, že město jedná i o dalších objektech, které pošta chce prodat.

Generální ředitel České pošty Roman Knap v rozhovoru pro deník E15 uvedl, že provoz budovy v Jindřišské je pro státní podnik příliš drahý, a proto se ho chce zbavit. „Provoz nás teď stojí 40 milionů ročně. Přitom jen 30 procent je využití pro lidi a kanceláře. Zbytek plochy budovy jsou chodby, schodiště,“ řekl Knap s tím, že prodej paláce za zhruba jednu miliardu korun v dohledné době není aktuální, neboť musí ještě projít dozorčí radou. Pobočka České pošty by ale v budově zůstala. 

Magistrát stále uvažuje také o výstavbě zcela nové budovy na pozemku Na Knížecí, který město vlastní. Nová budova magistrátu by mohla vyrůst v rámci revitalizace celé lokality. „Existuje i varianta případné směny pozemků v rámci chystaného Smíchov city tak, aby ta možná budoucí budova magistrátu mohla být usazena blíže k nádraží, které tam vznikne,“ řekl Chabr.

Ze stolu naopak spadla varianta Karlínských kasáren, které patří státu. Vejde se tam jen 200 až 300 úředníků a náklady na rekonstrukci a údržbu areálu by byly pro město podle radního příliš vysoké.  

Nájem ve Škodově paláci končí v roce 2028, Praha chce tak o budoucnosti magistrátu rozhodnout do konce letošního roku. „Vzhledem k tomu, že průměrná délka přípravy výstavby v Praze trvá devět let, tak nemáme už moc času,“ dodal Chabr.