Praha možná začne uzavírat výjezd z Blanky na Prašném mostě

Otevření tunelu Blanka

Otevření tunelu Blanka Zdroj: Michael Tomes, E15

Otevření tunelu Blanka
Otevření tunelu Blanka: zleva primátorka Adriana Krnáčová, kardinál Dominik Duka a radní pro dopravu Petr Dolínek
Primátorka Adriana Krnáčová otevírá tunelu Blanka
Radní pro dopravu Petr Dolínek po otevření tunelu Blanka
Otevření tunelu Blanka
10
Fotogalerie
Výjezd z tunelu Blanka na Prašný most by se mohl uzavírat, zkušebně a nejspíš jen v ranní a odpolední dopravní špičce. Pražský magistrát to chce posoudit během několika dní, ČTK to dnes řekl náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Není podle něj pravda, že dohoda je definitivní, jak ji prezentuje Praha 6. Do konce týdne by měl mít k dispozici podklady, podle nichž návrh posoudí.

Dopravní situace kolem nedalekého Vítězného náměstí je komplikovaná od loňského otevření tunelu Blanka, ještě ji zhoršila nynější oprava Korunovační ulice, která má skončit v prosinci. Proto Praha 6 žádala uzavření výjezdu. „Výrazně se uleví přetížené Svatovítské ulici ve směru na Vítězné náměstí,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Dolínek byl původně proti požadavku městské části, dnes potvrdil, že možnost uzavření zvažuje. „Obecně jsem proti uzavření výjezdu. Dlouhodobé uzavření výjezdu by přivedlo více aut do ulic na povrchu,“ uvedl.

Výjezd by se podle něj měl uzavírat dočasně v době, kdy bude Svatovítská ulice ve směru na Vítězné náměstí ucpaná. Do konce týdne by měl mít potřebné podklady, zkušební změna značení by mohla být připravena za osm až deset dní. Fyzicky tunel uzavírán nebude, vjezd do něj zakážou proměnné značky.

Podle starosty Koláře magistrát přislíbil i další opatření. V Roztocké ulici přivádějící dopravu bude prodloužený interval semaforů, výhledově by měl být instalovaný semafor, který bude jeho délku upravovat podle aktuální situace. Na Vypichu by měly být vybudované odstavné parkovací plochy, studie proveditelnosti tam má prověřit možnost vybudování mimoúrovňové křižovatky. Praha 6 žádá také urychlené zprovoznění podzemních garáží na Prašném mostě a zákaz vjezdu kamionů na Patočkovu ulici.

Tunelový komplex Blanka se po řadě odkladů otevřel před rokem. Jeho nejvytíženější částí pod ulicí Milady Horákové, která ústí právě na Prašném mostě, jezdí až 85.000 aut denně.

Dotčené radnice i neziskové organizace trvale opakují výtky, podle kterých magistrát zaspal v přípravě následných dopravních opatření. Magistrát to opakovaně odmítl. Vítěznému náměstí by měl ulevit roky chystaný obchvat, který je ovšem teprve ve fázi projektu.