Praha za lékařskou pohotovost příští rok zaplatí více než 20 milionů

nemocnice - ilustrační foto

nemocnice - ilustrační foto Zdroj: ctk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Hlavní město za zajištění lékařské pohotovostní služby v roce 2018 zaplatí 22,5 milionů korun šesti nemocnicím. Dotaci, která je ve stejné výši jako pro rok 2017, musí schválit ještě zastupitelstvo. Kromě města je pohotovost placena zdravotními pojišťovnami a hotovostními platbami pacientů

V Praze lékařskou pohotovostní službu zajišťuje sedm zařizení. Nemocnice v Motole, Na Bulovce, Všeobecná fakultní nemocnice, Thomayerova nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Ústřední vojenská nemocnice a Městská poliklinika Praha. Ta je jako příspěvková organizace hlavního města financovaná přímo z rozpočtu magistrátu.

Od roku 2010 stoupá počet ošetřených pacientů v době lékařské pohotovosti. Zatímco v roce 2010 to bylo celkem 112 348 pacientů, v minulém roce lékaři ošetřili celkem 140 788 lidí. Letos za období leden až září ošetřili 102 549 lidí, z toho 27 206 lidí ošetřili na pohotovosti zubaři, 42 364 dospělých pacientů lékaři všeobecného praktického lékařství a 32 979 dětí lékaři pro děti a dorost.

Ordinační doba všech pracovišť je ve všední dny 19:00 až 06:00 hodin, o víkendech pak nepřetržitě. Pohotovost všeobecného praktického lékařství v Praze zajišťuje pět nemocnic a poliklinika, praktické lékařství pro děti a dorost čtyři nemocnice a pohotovost zubního lékařství také čtyři nemocnice.

Povinnost zajistit lékařskou pohotovostní službu krajům vyplývá ze zákona o zdravotních službách. Praha má tuto povinnost jakožto vyšší územně samosprávný celek. Od roku 2008 je v hlavním městě lékařská pohotovostní služba organizována v jednotném systému a od roku 2013 ji zajišťují stejná zařízení.