Praha založila vlastní developerskou společnost, bude zajišťovat výstavbu městských bytů

Poslední roky staví v Praze byty pouze soukromí developeři, jako tomu bylo u projektu Nová Harfa.

Poslední roky staví v Praze byty pouze soukromí developeři, jako tomu bylo u projektu Nová Harfa. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Rozestavěný rezidenční projekt (ilustrační foto).
Brownfield v pražských Vysočanech.
3
Fotogalerie

Radní hlavního města v pondělí schválili vznik Pražské developerské společnosti (PDS). Od letošního června má mít firma na starost přípravu a koordinaci bytové výstavby, případně dalších veřejných staveb. Rozhodnutí musí ještě formálně schválit zastupitelstvo.

„Rozvoj bytové výstavby na pražských brownfieldech je klíčovou záležitostí pro řešení krize dostupnosti bydlení. Ze strany města musí probíhat komunikace se soukromým sektorem, město by mělo co nejdříve zahájit výstavbu družstevního bydlení a řádně pečovat a rekonstruovat městský bytový fond,“ nastínil úkoly společnosti primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

PDS má připravit projekty nájemního bydlení, v jejichž rámci bude možné naplňovat požadavky města. U větších celků se počítá s možností kombinovat různé modely výstavby nebo spolupracovat se soukromým sektorem, jak je obvyklé v jiných evropských městech.

„Výstavba městských bytů v Praze od roku 1991 trvale klesala a v roce 2008 se zastavila úplně. Při zakládání developerské společnosti se  inspirujeme úspěšnou činností obdobně fungujících městských společností v Mnichově nebo Hamburku,“ dodal náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Současná politická reprezentace metropole se také shodla, že nemovitosti a pozemky v majetku Prahy, které jsou vhodné pro bytovou výstavbu, nebudou prodávány. Očekává se, že PDS bude intenzivně spolupracovat s Institutem plánování a rozvoje a s úředními orgány, které mají na starost rozhodování o území, správu majetku nebo technickou infrastrukturu.