Prasečí mor se šíří dál, mimořádná opatření nově platí pro celý okres Zlín

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Divočák
2
Fotogalerie

Na Zlínsku se našlo již 17 uhynulých divočáků, africký mor prasat byl potvrzen zatím u čtyř zvířat. Řekl to mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Situace se dotkne i exportu vepřového do zahraničí. Rusko dnes rozšířilo embargo na jeho dovoz z České Republiky. 

Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se ode dneška rozšířila na celý okres Zlín. 

Původně se týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa, kde byli nalezeni před dvěma týdny první dva uhynulí divočáci, u nichž se nákaza potvrdila.

Ruské embargo na dovoz vepřového z ČR

Kvůli výskytu afrického moru prasat u divokých prasat v ČR rozšířilo Rusko embargo na dovoz vepřového masa z Česka o kategorie zpracovaných potravinářských výrobků jako jsou uzeniny a konzervy. Nově je zakázán český vývoz i u řady nepotravinářských výrobků souvisejících s chovem prasat, například krmiv. 

"Podle současných podkladů od úřadů Ruské federace hodnotíme reakci na výskyt afrického moru prasat u divokých prasat v ČR jako rozšíření dosavadního veterinárního a politického embarga," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Z podstatnějších položek jde zejména o zpracované potravinářské výrobky - uzeniny a konzervy, dále plemenná zvířata a genetický materiál, dodala.

Rozšíření zákazu ale nebude mít na ČR velký dopad, mělo by se dotknout vývozů v řádech jednotek milionů korun ročně, dodalo ministerstvo.