Praze má s čerpáním evropských dotací pomoci Jessica

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Praha uvažuje o zavedení nového nástroje pro čerpání peněz z Evropské unie. Část peněz vyhrazených pro Prahu by se převedla do fondu, jenž by poskytoval zvýhodněné úvěry či záruky pro nové projekty. Peníze by se do fondu vracely a bylo by možné je opakovaně použít.

Radní Eva Vorlíčková uvedla, že zavedení nástroje nazvaného Jessica by mohlo zlepšit pozici Prahy při budoucím vyjednávání s EU. Praha ale podle středečního oznámení Českého statistického úřadu nebude mít po roce 2013 nárok na peníze z EU.

Záměrem se zabýval na svém posledním jednání výbor pro informatiku a evropské fondy pražského zastupitelstva. Ředitelka magistrátního odboru fondů EU Patricia Tiso Ferulíková na jednání řekla, že pilotní projekt by mohl být zahájen v roce 2013, přesunulo by se do něj 300 milionů korun, které jsou nyní vyhrazeny pro operační program Praha Konkurenceschopnost. Peníze by mohly být použity na obnovu brownfieldů a využití některých nevyužívaných objektů pro cestovní ruch.

Podle materiálu, který dostali členové výboru, je výhodou projektu Jessica (zkratka pro Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) například to, že peníze mohou být použity opakovaně. Budou poskytovány formou výhodných úvěrů, záruk či kapitálu, a měly by se tak do fondu vracet. Původně evropské peníze ale už Praze zůstanou. Podporu také mohou získat projekty, které by například kvůli ziskovosti či spolupráci se soukromým sektorem nemohly dotaci získat.

Pro zavedení je potřeba, aby si Praha založila Fond rozvoje měst, který by uvolňoval peníze. O přidělení financí by rozhodovala investiční rada.

Podle materiálu je cílem Evropské komise, aby bylo po roce 2014 až 15 procent prostředků poskytováno prostřednictvím takovýchto finančních nástrojů. Praha je bohatý region a nemá tolik možností čerpat peníze z EU jako jiné kraje. ČSÚ ve středu s odvoláním na údaje Eurostatu oznámil, že Praha nebude mít v dalších rozpočtovém období na peníze z EU nárok.

Jako první tento fond v Česku zavedl Moravskoslezský kraj, v roce 2010 do něj převedl 500 milionů korun z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Jeho zavedení letos oznámili i zástupci Regionálního operačního programu Střední Morava.

V Česku se v poslední době objevují problémy s čerpáním peněz z fondů. Hodně potíží má ministerstvo školství kvůli programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.