Pražské letiště zavede kontroly kvůli ebole

Zdravotnice měří teplotu jedné z cestujících na letišti v Casablance

Zdravotnice měří teplotu jedné z cestujících na letišti v Casablance Zdroj: CTK

Pražské Letiště Václava Havla zavede kontroly zaměřené na odhalení cestujících nakažených virem ebola. Kontrolou budou muset projít všichni lidé cestující z rizikových oblastí, rozhodla Bezpečnostní rada státu.

„Cestující, u kterých se v příletové kartě objeví informace, že se v posledních 42 dnech pohybovali v oblastech zasažených ebolou, budou povinni na letišti kontaktovat zdravotníky,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

V letadle cestující vyplní příletovou kartu, v níž uvedou, kde se v uplynulých 42 dnech pohybovali. Pokud navštívili rizikové oblasti, budou muset po příletu na letišti vyhledat epidemiologické specialisty, kteří jim změří teplotu a provedou další vyšetření. „Nejsou to stovky ani desítky lidí, spíše jde o jednotlivce,“ uvedl ministr k počtu lidí, jichž by se mohla úplná kontrola týkat.

Kontroly formálně nařídí hlavní hygienik, pravděpodobně se tak stane v pondělí. Kontroly tak zřejmě budou zahájeny od úterka.

Armáda aktivuje Těchonín

„Pro nás je v tuto chvíli důležité, abychom měli informace o cestujících, kteří na Letiště Václava Havla přilétají z postižených oblastí,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka, s tím, že hlavním cílem letištních kontrol bude sběr informací o cestujících, u kterých by mohla ebola propuknout.

Cestující do Prahy s podezřením na nebezpečné onemocnění by byli hospitalizování v pražské Nemocnici Na Bulovce. Pokud by její kapacity nestačily, zdravotníci by využili armádní zařízení v Těchoníně. Bezpečnostní rada státu rozhodla o jeho aktivaci, zatím ale zůstane jen v pohotovosti.

Kontroly zavádějí i zahraniční letiště

Kontroly kvůli ebole už zavedla i některá další letiště v Evropě či USA. Cestující z rizikových oblastí začala prověřovat pětice velkých letišť ve Spojených státech a několik letišť ve Velké Británii. Letiště v německém Frankfurtu nad Mohanem kontroluje každé letadlo přilétající z Nigérie. Někteří zahraniční experti ale soudí, že prověrky na letištích nakažené pacienty s největší pravděpodobností neodhalí.

Rozhodnutí prověřovat cestující z rizikových oblastí dnes oznámila i Francie. Podrobnosti chystaného systému zdravotních prohlídek zatím Paříž nezveřejnila a neuvedla ani, kdy s kontrolami začne.

Počet obětí eboly v nejhůře zasažených zemích, tedy v Libérii, Sieře Leone a Guineji,stoupl na 4500, míra úmrtnosti se nyní zvýšila na 70 procent. Světová zdravotnická organizace se obává, že během dvou měsíců by mohlo týdně přibývat až 10 tisíc nových případů nákazy ebolou.