Pražské náplavky dostanou nové lavičky, parkoviště zmizí

Masarykovo nábřeží

Masarykovo nábřeží

Hlavní město Praha chce přebudovat náplavky tak, aby byly efektivněji využitelné pro pěší a cyklisty. Změny se týkají zejména odstranění parkovišť a úprav veškerých křižovatek podél Vltavy.

Cílem změn je zlepšit dostupnost náplavek pro chodce a cestující na kolech. „Klíčové je zlepšení dostupnosti zejména od stanic a zastávek kolejové veřejné dopravy – tramvají, metra, železnic – to napomůže zmírňovat tlak automobilového provozu na plochy pro parkování v blízkosti řeky,“ uvádí odborníci v dokumentu, který má sloužit jako podklad pro vypracování koncepce pražských břehů. Návrhy změn vypracovala Kancelář veřejného prostoru spolu s Útvarem rozvoje města.

Odborníci navrhují zmapovat a přebudovat veškeré křižovatky podél Vltavy tak, aby cyklistům a pěším usnadnili pohyb. Mělo by dojít také k odstranění většiny parkovišť v blízkosti řeky. Výjimka bude pouze pro vozy zásobování, které budou mít vjezd k řece nadále povolen.

Další úpravy by pak měly následovat v podobě obnovení zeleně podél břehů Vltavy a největší novinkou pro občany by pak bylo zřízení plováren. Uvažuje se nad bývalou Občanskou plovárnou pod Letnou, Střeleckým ostrovem a Rašínovým nábřežím. Podoba plováren má podle odborníků tři verze. Jedna počítá s minimálním zázemím na břehu a pozvolným vstupem do řeky a druhá s přístupem po molu a zázemím buď na něm, nebo stejně jako v prvním případě, na břehu. Třetí možností je samostatný bazén s čistou, případně vyhřívaný vodou, který bys eventuálně mohl být kombinovaný s dalším bazénem s neupravenou vodou.

Veškeré změny začnou opravami prostor nábřeží, které budou zahrnovat revizi veškerého vybavení, jako jsou lavičky a odpadkové koše. Toto a další vybavení pak dostane nový design a bude rozhodnuto, kam se umístí.