Pražský magistrát si pronajme část Kongresového centra, umístí do něj datové centrum

Kongresové centrum Praha.

Kongresové centrum Praha. Zdroj: KCP

Kongresové centrum Praha.
Kongresové centrum Praha
Kongresové centrum
Kongresové centrum
5
Fotogalerie

Hlavní město si pronajme část Kongresového centra Praha pro umístění svého datového centra. Důvodem jsou chybějící vlastní prostory. V nájmu bude město do roku 2024, celkem zaplatí asi 49 milionů korun. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Praha nyní připravuje vybudování svých zcela nových datových center. Nájem kritizuje opoziční zastupitelka Eva Vorlíčková (bezp.).

Za nájem v Kongresovém centru zaplatí město 496 tisíc korun za měsíc. Rovněž bude mít k dispozici dieselagregát pro případ výpadku energie, za který zaplatí centru 80 tisíc korun měsíčně. Za služby, jako jsou elektrická energie nebo vodné a stočné, město vydá měsíčně přes devět tisíc korun. Energie bude platit zálohově a jednou ročně je s Kongresovém centru vyúčtuje.

"Jedná se v podstatě o nevypověditelnou smlouvu do roku 2024, přitom v důvodové zprávě materiálu, který schválila rada, je napsáno, že vlastní centra mají být hotova v letech 2018 a 2020," řekla Vorlíčková.

Ve znění smlouvy je několik podmínek umožňujících vypovězení. Ze strany Kongresovém centru je jednou z nich například to, že by se jeho vlastníci, stát a Praha, rozhodli budovu zbourat či přebudovat.

Kongresové centrum ji může vypovědět rovněž v případě, že by Praha hrubě porušila povinnosti a po dobu delší než 30 dnů neplatila nájemné a služby. Město ji zase může vypovědět, pokud prostory přestanou vyhovovat k činnosti, kterou tu vykonává, případně pronajímatel hrubě poruší jeho práva.

Praha plánuje vybudování vlastních datových center na Chodovci a na Malovance. Na Chodovci má být hotovo v roce 2018, na Malovance o dva roky později. Centra mají slučovat jednotlivé oblasti IT. Nové datové centrum je podle magistrátu nezbytné pro zajištění provozu aplikací a webů Prahy i městských částí.