Pražští radní chtějí separovat úředníky od politiků

magistrát

magistrát Zdroj: E15

Pražští radní za TOP 09 dnes schválili reorganizaci magistrátu, dotkne se tisíců úředníků. Cílem je oddělit úkony státní správy od samosprávy a zamezit styku úředníků s politiky. Změna uspořádání úřadu se původně zadrhla kvůli sporům mezi TOP 09 a ODS.

„Stále existuje u zhruba třetiny až poloviny úředníků sloučený úvazek. V polovině případů se musí úředník potkávat s politikem a v polovině nesmí,“ uvedl náměstek primátora pověřený řízením města Tomáš Hudeček.

Reorganizací podle něj dojde k oddělení funkcí a vypsání nových smluv. „K podobným situacím již nebude nadále docházet,“ dodal. Úředníci by tak nadále neměli pracovat podle politického zadání. V rámci nového uspořádání magistrátu chtějí radní také zřídit novou pozice ředitele Sekce rozhodování o území, který bude odpovědný za dodržování termínů při územních a stavebních rozhodnutích.

Budou pod něj spadat odbory stavební, územního plánu, dopravních agend, památkové péče či odbor životního prostředí. „Nad jejich ředitele bude umístěn manažer, jako zástupce ředitele magistrátu, který dohlédne na to, že razítka budou dávána v termínu,“ konstatoval Hudeček.

Cílem je podle Hudečka co nejnižší možné riziko korupce. „Ačkoliv jsou stanoveny termíny, do kdy se musí jednotlivé odbory vyjádřit, fakticky se nedodržují,“ uvedl. Pražský úřad podle něj také zeštíhlí o čtyřicet lidí.

TOP 09 již dříve kritizovala, že pražští politici delegovali stále více kompetencí na úředníky a zříkali se tak odpovědnosti. Nechala si kvůli tomu nechala zpracovat analýzu, která systém rozhodovacích procesů řeší. Nyní ji chce poskytnout policii.

: