PRE je jistota na trhu s elektřinou

PRE je jistota na trhu s elektřinou

PRE je jistota na trhu s elektřinou Zdroj: PRE

Jako když bublá voda pod pokličkou a ta nadskakuje, jako když vylétá mrak páry a popela nad sopku, tak se doslova „vaří“ trh s energiemi od počátku letošního roku. Proč se tak děje? Příčinou je vysoká cena zemního plynu i uhlí jako zdrojů pro výrobu elektřiny, předražené emisní povolenky, obnova ekonomiky a velká poptávka po elektřině po světové pandemii a v neposlední řadě i deklarovaný odklon od uhlí a v Německu i od jádra a výrazná orientace na nestabilní obnovitelné zdroje. Nu, a když se všechny ingredience – důvody – pěkně smíchaly dohromady, vznikl z toho pořádný var či výbuch nejprve v podobě prudkého zvýšení koncové ceny energií jednoho z největších alternativních dodavatelů, který vyvolal docela masivní reakci jeho zákazníků v podobě výpovědí a přechodu k jiným dodavatelům, a vzápětí i doslova explozi způsobenou ukončením dodávek energií všem jeho devíti stům tisícům odběratelů. Podobně skončily nebo ještě skončí i další menší dodavatelé.

Na základě těchto oznámení některých obchodníků s elektřinou o ukončení dodávek elektřiny přebrala Pražská energetika (PRE) odpovědnost za dodávky elektřiny pro tyto zákazníky jako zákonný dodavatel poslední instance (DPI) na území hlavního města Prahy a města Roztoky u Prahy. Krátce po vzniku celé situace všechny oslovila rozeslaným dopisem nejen s ujištěním o nepřetržité dodávce elektřiny, ale i s informacemi ohledně dodávky poslední instance i s návodem, jak získat běžný produkt na odběr elektřiny.

PRE s plnou odpovědností garantuje, že nikdo nezůstane ani na okamžik bez elektřiny

Elektřinu  dodává za věcně usměrňovanou cenu, která vychází z aktuální ceny na burze. Každý odběratel v režimu DPI má právo si ve lhůtě šesti měsíců vybrat jiný produkt, který bude vyhovovat jeho potřebám a představám.

Spolehlivá dodávka elektřiny je pro PRE naprostou prioritou a společnost si uvědomuje svůj závazek, který vůči městu Praze i jeho obyvatelům má. Zároveň se PRE snaží novým zákazníkům poněkud ulehčit obtížnou situaci a nabídnout jim i standardní obchodní smlouvy za výhodnější ceny, než jsou v dodávce elektřiny v režimu DPI. Už nyní nabízí produkt PRE PROUD START, který se odvíjí od současných cen na burze. V dalších dnech přijdou pro odběratele PRE na trh akční produkty s fixovanou dobou i cenou.

Je třeba zdůraznit, že pro kmenové zákazníky PRE, kteří mají smlouvy s touto společností, se nic nemění a PRE dodrží bezpodmínečně všechny podmínky uzavřené ve smlouvách. Protože PRE má již dlouho informace o jejich počtu i spotřebě elektřiny, mohla jim nakoupit elektřinu už v minulých dvou, třech letech za nižší ceny. O nových zákaznících, kteří přecházejí od alternativních dodavatelů, nemohla PRE vědět, proto pro ně nemá nakoupeno z minulosti a musí tedy nakupovat za aktuální – žel vysoké ceny.

Vzhledem k tomu, že ukončení dodávek elektřiny od některých alternativních dodavatelů zasáhlo na území Prahy téměř 70 tisíc zákazníků, není možné všechny jejich požadavky na změnu produktu řešit obratem, proto PRE žádá o jistou trpělivost. Nicméně všechny požadavky samozřejmě včetně těch, které přišly e-mailem, či formou kontaktních formulářů, jsou evidovány a postupně je PRE vyřizuje. O tom svědčí stovky standardních obchodních smluv uzavíraných denně na přepážkách a další stovky řešených on-line.

Podle názoru mnoha odborníků se situace na trhu s elektřinou snad během pár měsíců uklidní, zastaví se prudký růst ceny a třeba po novém roce už budou na trhu nové výhodnější akční tarify, kde si každý spolehlivě vybere. Proto PRE doporučuje pár měsíců v klidu počkat, není nutné nikam spěchat, mít obavy o dodávku elektřiny, vše je zajištěné. V klidu se rozhlédnout po nabídkách, zvážit je a rozmyslet si. Rozhodně nekývnout na podivné podomní nabídky, pochybné telefonáty či zprostředkovatelské služby s nejasným výsledkem. Jistota je silný a stabilní dodavatel se zkušenostmi, historií a možnostmi překlenout i složité období. A tím Pražská energetika zcela jistě je!