Předseda Pirátů Bartoš rezignoval. Kvůli eurovolbám i sporům ve straně

Předseda a jednička České pirátské strany do eurovoleb Ivan Bartoš

Předseda a jednička České pirátské strany do eurovoleb Ivan Bartoš Zdroj: ctk

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš dnes rezignoval na svůj post. Podle jeho slov ze svých funkcí odešli i dva místopředsedové, a to Lenka Wagnerová a Michal Havránek. Bartoš chce zůstat řadovým členem.

Důvody svého odchodu zveřejnil Bartoš na svém profilu na Facebooku. Odcházející předseda uvedl, že nese politickou odpovědnost za výsledek voleb do Evropského parlamentu.

Strana sice získala více hlasů než v podzimních sněmovních volbách, pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu ale nepřekonala. Piráti kvůli tomu chtějí napadnout výsledek voleb u Ústavního soudu.

„Naše strana je v tuto chvíli názorově natolik rozdělena, že už si toho začínají všímat i média a naši političtí konkurenti - a to jí může v důsledku uškodit. Strana potřebuje v tuto chvíli sjednotit, začít pracovat a hovořit jasnou a jednou řečí. Nutnost změny začíná u předsedy - a já toto pravidlo respektuji,“ uvedl Bartoš, který se chce také více věnovat rodině.

Svou rezignaci na facebooku oznámila i místopředsedkyně Wagnerová. „Kdyby si náhodou někdo myslel, že po Ivanu Bartošovi přebírám kormidlo, tak tedy nikoli. Moje rezignace tu lavinu spustila. Někdy je potřeba pořádně zčeřit vodu, aby se ten usazený kal odplavil. No a kdo jiný by měl jít příkladem než ti na kapitánském můstku,“ uvedla.

Bartoš vedl piráty s výjimkou zhruba půlroční přestávky od října 2009.