Předsedou pirátské strany zůstává Ivan Bartoš

Ivan Bartoš

Ivan Bartoš Zdroj: Mlada fronta

Ivan Bartoš na dnešním celostátním fóru podle očekávání obhájil funkci předsedy České pirátské strany. Získal drtivou většinu 57 hlasů, zatímco jeho vyzyvatel Petr Bajgar z moravské organizace Pirátů pouze 14 hlasů. Bajgara nominovali moravští Piráti na dnešním jednání.

„Je jedno, kdo je zvolen předsedou Pirátů, důležité je, aby celý tým byl super a týmem jste vy všichni,“ uvedl znovuzvolený předseda. Prvního místopředsedu bude Bartošovi dělat student Jakub Michálek, kterému dalo důvěru 62 účastníků celostátního fóra.

Pirátská strana má ambice dostat se v podzimních volbách do krajských zastupitelstev i do Senátu a kandidovat hodlá za dva roky i do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu, uvedl Bartoš.

Do senátních voleb vysílají Piráti dva vlastní kandidáty: Patrika Doležala v Brně a Lenku Matouškovou na Benešovsku. Spolu se Zelenými a KDU-ČSL nominovali Libora Michálka v Praze. „Prosazovat chceme především transparentnost,“ řekla Matoušková. Považuje za reálné, aby zástupci Pirátů zasedli v Senátu i v krajích.

Transparentností chtějí Piráti podle ní předcházet korupci. Piráti budou prosazovat, aby při výběrových řízeních, kde se korupce často vyskytuje, byly všechny doklady dostupné občanům na internetu. Lidé by měli mít možnost se k nim vyjadřovat. Občana je potřeba co nejvíce zapojovat do rozhodování nejen formou referenda, uvedla.

„Každopádně nemáme aspiraci být vládní stranou, nechceme být v klasické koalici,“ zdůraznila. Když se v parlamentu hlasuje, pak je podle ní důležité jít především za myšlenkou, za věcí, aby stát fungoval.

Česká pirátská strana má 223 členů a 987 registrovaných příznivců. Stav jejího účtu je 281 200 korun. Facebookovou stránku Pirátů sleduje přes 30 tisíc uživatelů, což z ní dělá třetí největší stranu světového pirátského hnutí. Pirátské strany vznikly jako reakce na pokusy o údajné omezování základních občanských práv vlivnými lobbistickými skupinami. Sdružují se v Pirátské internacionále.