Přelomový verdikt: Soud odsoudil úředníky v kauze Opencard

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Městský soud v Praze uznal vinu pěti bývalých úředníků Hlavního města Prahy v kauze projektu Opencard. Podle dostupných informací se jedná o první případ, kdy úředníci nesou vinu za své rozhodování. Obvinění svoji vinu odmítají. Šéf ÚOOZ Robert Šlachat v této souvislosti prohlásil, že policie navrhne také obžalobu radních.

Úředníci podle soudu pochybili tím, že uzavřeli nevýhodnou smlouvu s firmou Haguess na poskytování služeb souvisejících s provozem městského dopravního systému Opencard. Tím městu způsobili škodu ve výši 67 milionů korun.

Podle soudu se dopustili porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Policie navrhne obžalobu radních do 14 dní

Kauza se dotkne také pražských radních. Jak dnes Rádiu Impuls řekl šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, policisté chtějí podat návrh na obžalobu radních zhruba do dvou týdnů. Exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) i primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) čelí s dalšími radními obvinění z porušení pravidel hospodářské soutěže a povinností při správě cizího majetku.

„Kauza je u konce. Čekalo se na vydání, či nevydání bývalého primátora,“ řekl Impulsu Šlachta. „Během 14 dnů, tří týdnů maximálně, dáme státnímu zástupci návrh na podání obžaloby,“ uvedl.

Hudeček: Zodpovědnost mají architekti projektu

„Jakkoli toto rozhodnutí beru na vědomí, musím upozornit na to, že odpovědnost za předražený a neprůhledný projekt mají jeho architekti - vedení magistrátu v čele s Pavlem Bémem a kmotrovské struktury napojené na ODS,“ reagoval na dnešní rozhodnutí soudu stávající primátor Tomáš Hudeček.

„Podobně jako u tunelu Blanka, tak v případě Opencard nerozhodovali o zakázkách nějací úředníci magistrátu, ale ODS, její primátor a spolu s nimi kmotři Rittig, Janoušek a Hrdlička. Právě oni jsou zodpovědní za nevýhodné smlouvy a odklánění peněz. Věřím, že policie a státní zastupitelství se budou stejně intenzivně zajímat i o ty, kteří stojí za všemi podezřelými kšefty spojenými s městskými zakázkami,“ dodal.

Mezi obžalovanými je někdejší šéf odboru informatiky Ivan Seyček, Jiří Chytil, Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík. Nejvyšší trest dostal tehdejší šéf magistrátního odboru informaticky Ivan Seyček - soud mu vyměřil podmíněný trest odnětí svobody na tři roky se zkušební dobou pět let a pokutu ve výši dvou milionů korun.

Další obviněný úředník, Jiří Chytil, který vyšetřovatelům v letech 2009 a 2010 pomáhal jako utajený svědek, dostal od soudu dva roky podmíněně a pokutu 300 tisíc korun. Další tři muži dostali roční podmínku. Jiří Chytil se proti dnešnímu rozsudku odvolal.

Odsouzen i ten, který policistům pomohl

„Je naprosto absurdní, že mezi odsouzenými je i člověk, který pomáhal policii při rozkrývání kauzy, a naopak mezi nimi nejsou lidé, kteří projekt Opencard definitivně schvalovali. To, že jsou v tomto procesu na jiné pozici, než obžalovaní, působí až tragicky,“ říká místopředseda správní rady Nadačního fondu proti korupci Jan Kraus.

Úředníci byli v době, kdy Prahu řídil primátor Pavel Bém (ODS), odpovědní za řádný průběh veřejné zakázky. V letech 2006 a 2007 podle obžaloby v rozporu se zákonem vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Firmě pak přidělili i další veřejné zakázky.

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka či průkazka do knihovny. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun.

Radní v dubnu 2012 souhlasili s tím, že město s firmou Haguess uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý Praze způsobili škodu zhruba 25 milionů.

Výběr událostí kolem karty opencard:
Říjen 2005 - Rada hlavního města schválila informační strategii, jejíž součástí byl projekt čipových karet umožňujících placení za MHD, v knihovnách, parkování atd.
12. dubna 2007 - Magistrát začal vydávat karty opencard, které sloužily hlavně jako tramvajenka. Později vyšlo najevo, že projekt stál do roku 2012 více než miliardu korun.
24. listopadu 2009 - Z auditu vyplynulo, že náklady na opencard neodpovídají stavu, příjmy jsou nulové. Odpovědnost nese vedení města i odbor informatiky. Primátor Pavel Bém (ODS) zadal další audit.
4. prosince 2009 - Podle auditu jsou poplatky za karty příjmem firmy Haguess, která vydávání a provoz opencard zajišťuje.
21. prosince 2009 - Pražská zastupitelka Jana Ryšlinková (nezávislá) podala kvůli opencard trestní oznámení.
22. prosince 2009 - Druhý audit potvrdil výhrady předchozích kontrol; hlavním rizikem je velká závislost na Haguess. Vedoucí magistrátního odboru informatiky Václav Kraus rezignoval.
26. ledna 2010 - Magistrát zveřejnil, že tři posudky na projekt se v závěrech liší (náklady či hodnocení zakázek).
12. února 2010 - Magistrát podepsal s firmou Haguess dodatek smlouvy. Společnost zajistí dalších 260.000 karet. Haguess souhlasila se snížením dluhu, který vůči městu uplatňuje, o 50 milionů korun.
17. února 2010 - Haguess změnila formu akcií a zveřejnila vlastníky; většinovým je Jaroslav Turek.
26. února 2010 - Policie začala prověřovat projekt opencard.
1. února 2011 - Praha převzala správu opencard.
2. února 2011 - V kauze padlo první obvinění.
22. února 2011 - Praha rozhodla, že od Haguess odkoupí 300.000 nových licencí pro opencard.
2. srpna 2011 - Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo v kauze rozhodnutí o odložení věci. Jde o tu část případu, v níž policie zjišťovala, zda při zadávání veřejných zakázek na dodávku právních a konzultačních služeb k projektu nebyl porušen zákon. V lednu 2012 policisté část kauzy opět odložili.
24. srpna 2011 - Policie obvinila čtyři lidi z magistrátu - členy hodnotící komise, která vybrala firmu Haguess. Bývalý šéf odboru informatiky Ivan Seyček byl obviněn již dříve.
7. června 2012 - Policie rozšířila obvinění dvěma z pěti stíhaných úředníků magistrátu. Detektivové také vyčíslili škodu, kterou měli obvinění magistrátu způsobit, na 73 milionů korun.
29. června 2012 - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil pokuty kvůli opencard. Za porušení zákona o veřejných zakázkách má Praha zaplatit 600 tisíc korun, dopravní podnik 500 tisíc korun.
22. října 2012 - Městské státní zastupitelství v Praze obžalovalo pět úředníků z magistrátu. Státní zástupkyně muže viní z toho, že uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy.
16. listopadu 2012 - Policie si vyžádala dokumenty k zakázce, kterou v dubnu 2012 získala Haguess. Magistrát ji vybral v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění, kdy oslovil pouze Haguess.
26. března 2013 - Policie obvinila deset pražských radní kvůli opencard. Podezírá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění se týká dubnové zakázky pro Haguess.
8. dubna 2013 - Obvinění v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) podali k nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce, kteří mají kauzu na starosti.
20. května 2013 - Soudní jednání s bývalými úředníky magistrátu bylo odročeno kvůli námitce podjatosti soudce.
25. července 2013 - Obvinění pražští radní za TOP 09 včetně primátora Tomáše Hudečka společně podali ústavní stížnost, v níž žádají zrušení trestního stíhání.
23. září 2013 - Před Městským soudem v Praze začalo hlavní líčení s pěti bývalými úředníky pražského magistrátu.
14. prosince 2013 - Podle deníku Právo státní zástupce z Prahy 5 obžaloval dva někdejší funkcionáře pražského dopravního podniku kvůli zakázce na IT související s kartou opencard.
5. února 2014 - Ústavní soud nevyhověl stížnostem, které podali současní i bývalí pražští radní proti zahájení stíhání. Poslanecká sněmovna vydala bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu k trestnímu stíhání.
24. února 2014 - Městský soud v Praze uložil pětici bývalých úředníků podmíněné tresty od jednoho roku do tří let za zvýhodnění firmy Haguess v projektu opencard. Podle nepravomocného rozsudku úředníci uzavřeli nevýhodné smlouvy.