Prezident Klaus povýšil tři vojáky do generálských hodností

Prezident republiky Václav Klaus (vpravo) jmenoval 8. května v Praze při příležitosti státního svátku Dne vítězství nové generály Armády ČR a Vězeňské služby ČR. Na snímku jmenuje do hodnosti generálporučíka zástupce Generálního štábu Armády ČR Petra Pavla.

Prezident republiky Václav Klaus (vpravo) jmenoval 8. května v Praze při příležitosti státního svátku Dne vítězství nové generály Armády ČR a Vězeňské služby ČR. Na snímku jmenuje do hodnosti generálporučíka zástupce Generálního štábu Armády ČR Petra Pavla. Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus u příležitosti oslav konce druhé světové války povýšil trojici vojáků do generálských hodností. Mezi povýšenými je i současný generálmajor Petr Pavel, který je nově generálporučíkem. Média o Pavlovi spekulují jako o budoucím náčelníkovi generálního štábu.

Nově sbor generálů doplní dosavadní plukovník František Mičánek, který se stal brigádním generálem, do hodnosti generálmajora prezident povýšil brigádního generála Jaroslava Kociána. Generálskou hodnost má nově také šéf vězeňské služby Jiří Tregler.

Padesátiletý Pavel na sebe upozornil začátkem 90. let v misi UNPROFOR. V minulosti absolvoval studia v Británii a má za sebou práci v různých mezinárodních štábech. V roce 2003 například zastupoval českou armádu ve velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě a působil jako styčný důstojník na americkém velitelství protiiráckého tažení přímo v Kataru.

Mičánek (48) sloužil u protiletadlového vojska. Je absolventem kurzu Air War College na Vojenské vysoké válečné letecké škole v USA a Senior Course v NATO Defense College v Římě v roce 2009. Dosavadní plukovník se podílí na tvorbě bezpečnostní politiky státu, posuzuje projekty obranného výzkumu a vývoje ve vazbě na střednědobé plánování. Zabezpečuje také součinnost s orgány velení NATO.

Kocián (49) byl velitelem u tankového a mechanizovaného vojska. Je absolventem kurzu vrcholového managementu Severoatlantické aliance. V současnosti je ředitelem logistiky a zdrojů v mezinárodním vojenském štábu NATO. V alianci je také členem několika výborů, například pro záležitosti lidských zdrojů a pro politiku zdrojů a plánování. Hodnost generálmajora, do které prezident povýšil, je podle ministerstva obrany nutná pro výkon služebního zařazení, které Kocián nyní vykonává.

Tregler, který se narodil v roce 1957 v Sušici, v institucích vězeňské služby působí od roku 1986. Od roku 1995 zastával funkci prvního zástupce ředitele pardubické věznice a o pět let později se stal jejím ředitelem. Šéfem vězeňské služby je od léta roku 2010. Je absolventem oborů sociální patologie a prevence a speciální pedagogika na Univerzitě Hradec Králové.