Prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem na zámku v Lánech

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech předsedou vlády šéfa ODS Petra Fialu.

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech předsedou vlády šéfa ODS Petra Fialu. Zdroj: reprofoto Twitter Jiřího Ovčáčka

Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
27
Fotogalerie

Předseda občanských demokratů Petr Fiala a lídr koalice Spolu, tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která vyhrála říjnové sněmovní volby, se v neděli 28. listopadu v 11 hodin stal novým premiérem České republiky. Prezident Miloš Zeman ho jmenoval na zámku v Lánech za plexisklem pomocí zvukového přenosu. 

"Dovolte mi, abych vám ze srdce pogratuloval k tomu, že jste se stal premiérem," řekl prezident Zeman při jmenování. Zároveň podotkl, že by si měl vážit lidí, kteří něco dokázali a ne "žvanilů", ze které označil politické novináře. 

"Děkuji, že jsme mě jmenoval premiérem. Věřím, že brzy sestavíme silnou vládu. Slibuji, že to bude vláda pro budoucnost. Bude to vláda, která provede potřebné změny pro budoucnost našich občanů," řekl Fiala. 

Také končící premiér Andrej Babiš pogratuloval Fialovi ke jmenování novým předsedou vlády. Věří, že v týdnu po 13. prosici bude jmenována nová vláda.

Kdo je Petr Fiala?

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Petr Fiala ve svém prvním projevu jako premiér vyzval občany k očkování. "Chtěl bych také poděkovat všem zdravotníkům a lékařům. Maté můj obdiv. Chci všem občanům připomenout, že svoboda se pojí se zodpovědností a každý z nás musí udělat něco pro to, abychom porazili pandemii," řekl v projevu Fiala. Zároveň upozornil, že se vláda musí zabývat zvyšujícími se cenami energií, inflací a jinými zásadními problémy.

"Myslím, že jsem byl jmenován premiérem v podmínkách jako žádný jiný premiér nikdy nebyl," řekl Fiala v Otázkách Václava Moravce. Nepochyboval prý o tom, že se jmenování bude konat v rámci hygienických pravidel. "Mým zájmem je, aby vláda byla jmenována co nejdříve, ta situace je neúnosná. Jediné, co mohu ale říct je, že je tu ten příslib, že to bude rychlé,"  dodal. Chtěl by tak, jak už avizoval dříve, aby byla vláda jmenována v polovině prosince. 

Zeman se nakazil koronavirem ve čtvrtek, kdy mu vyšel pozitivní test. Podle hygienických pravidel musí být deset dní v karanténě a s nikým se nestýkat. Přesto chtěl jmenování uskutečnit, a tak všichni přítomní museli mít respirátor FFP3 a jmenování proběhlo za plastovou stěnou tak, aby byla dodržena hygienická pravidla. 

Zeman seděl při jmenování na invalidním vozíku v proskleném prostoru, kam byl dovezen pracovníky oblečenými v ochranných oděvech. S Fialou komunikoval prostřednictvím mikrofonu a reproduktorů. U ceremoniálu byl přítomen také prezidentův kancléř Vratislav Mynář a ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Zeman plánuje v pondělí zahájit sérii schůzek s kandidáty na ministry, jak plánoval před tím, než byl pozitivně testován na ministry. Kandidáty bude přijímat v abecedním pořadí, schůzky by chtěl ukončit do 13. prosince. Potom bude možné chystat jmenování celé vlády, uvedl prezident po jmenování předsedy ODS Fialy premiérem.

Už dříve Zeman avizoval, že by se v pondělí chtěl setkat s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Fiala chce, aby se vláda ujala práce v polovině prosince.

Fiala, kterému je 57 let, je třetím nejstarším premiérem v historii samostatné České republiky. Ve vyšším věku se funkce ujali jen Andrej Babiš (ANO), kterému bylo při obou jmenováních 63 let, a předseda úřednické vlády z let 2009 až 2010 Jan Fischer (58 let). Naopak jako nejmladší se stal v červenci 2004 premiérem Stanislav Gross (ČSSD), kterému bylo 34 let a devět měsíců. Bohuslav Sobotka (ČSSD) se stal předsedou vlády ve věku 42 let, Petru Nečasovi (ODS) bylo 45 let. Průměrný věk, kdy čeští premiéři nastoupili do funkce (Václav Klaus, Mirek Topolánek i Babiš jsou počítání dvakrát), je i se započtením Fialy zhruba 51,5 roku.

Z 12 politiků, kteří dosud vedli vládu ČR, bylo pět z ČSSD, tři z ODS, tři nestraníci a jeden z ANO. Petr Fiala se tak stal čtvrtým premiérem z řad občanských demokratů.