Při kopání kanalizace našli v Praze budovu ze 13. století

Archeologové našli vykopávky i na pražské Národní třídě

Archeologové našli vykopávky i na pražské Národní třídě

Unikátní nález našli v pražské Rytířské ulici při kopání kanalizace technici Pražské vodohospodářské společnosti, narazili na základy rozsáhlé hospodářské budovy z počátku 13. století. Objev převzali archeologové z Muzea hlavního města Prahy. Technici odhalili obvodové kamenné zdivo, zbytky středověké pece a další artefakty jen několik metrů pod zemí.

„Už z dřívějších sond v okolí jsme tušili, že zde mohl stát větší objekt. Nález v Rytířské ulici nám potvrdil, že v těchto místech byla mimořádně velká dřevěná hospodářská budova dlouhá zhruba 70 metrů a osm metrů široká,“ uvedl archeolog Muzea Hlavního města Prahy Petr Starec.

Mimořádný nález je to i pro vodohospodáře. „Při realizaci investic v centru Prahy se s archeologickými nálezy setkáváme, ale většinou se jedná o pozůstatky výrazně mladší. Základy z 13. století jsou i pro nás unikátní,“ sdělil generální ředitel Pražské vodohospodářské společnosti Petr Žejdlík.

Vykopávky v Rytířské uliciVykopávky v Rytířské ulici Vykopávky v Rytířské ulici

Místo nálezu ležící přesně na křižovatce ulic Rytířské a Havelské uličky archeologové zdokumentovali a odebrané vzorky budou dále zkoumat. “Je to další doklad o podobě někdejšího Havelského města, které se v této lokalitě nacházelo a jehož pozůstatky dodnes ukrývají ve svých základech okolní barokně přestavěné budovy,“ dodal Petr Starec.

Pražská vodohospodářská společnost dokončuje v Rytířské ulici výměnu staré kanalizace za novou s větším průtokem. Náklady firma vyčíslila na necelé tři miliony korun.