Přibude tisícovka policistů, dvě stě jich zamíří na sever Moravy

Dopravní policie

Dopravní policie

Policii by podle ministra vnitra v demisi Martina Peciny mělo příští rok posílit jeden tisíc lidí. Pětina z nich má sloužit v Moravskoslezském kraji. Nejvíc jich má přijít do Ostravy, která se poslední dobou potýká se zhoršující se bezpečnostní situací. Celkový počet policistů v zemi by tak měl stoupnout na 40 tisíc.

„Policie do konce letošního roku je schopna nabírat pouze to, co bylo rozpočtováno předchozí vládou. My se bavíme o rozpočtu na příští rok. To znamená, že letos začnou výběrová řízení, ale až po schválení rozpočtu parlamentem bude policejní prezident oprávněn ty lidi nabírat,“ uvedl Pecina, jenž v Moravskoslezském kraji kandiduje za SPOZ - zemanovce do Sněmovny. Konkurzy by mohly skončit příští březen, policisté ještě musejí také projít výcvikem.

Podle krajského policejního ředitele Tomáše Kužela budou noví policisté mířit nejen do Ostravy, ale například i do Havířova či Karviné. „Vnímáme některé situace, které se teď dějí v Moravskoslezském kraji jako zvýšené bezpečnostní riziko. Vidíme to sami na různých demonstracích, ale hlavně po nich. Jsou to různé spontánní projevy násilí, narušování veřejného pořádku, útoky na policii či minority,“ podotkl Kužel.

Vnitro nabere i asistenty

Kromě policistů by se v Ostravě měl navýšit i počet asistentů prevence kriminality, což jsou příslušníci většinou romské menšiny, kteří se podílejí na zklidňování situace a jsou placeni z rozpočtu ministerstva vnitra.

Připraveno už je výběrové řízení na deset nových asistentů prevence kriminality, kteří nastoupí v Ostravě. „Počet asistentů prevence kriminality budeme zvyšovat i do budoucna,“ doplnil Pecina s tím, že v krajském městě by jich mělo být alespoň 20 až 30.

„Situace třeba v Českých Budějovicích nebo Duchcově, kde je 200 až 300 Romů, a situace v Ostravě, kde je těch Romů 30 tisíc, je nesrovnatelná a těch lidí je tady potřeba více,“ řekl Pecina.

Podle ministra by asistenti prevence kriminality měli působit například i v ubytovnách, kterých v Ostravě přibývá. Mnohé z nich jsou problematické a lidé si na ně často stěžují.