Příliv zahraničních investic vzrostl o polovinu

Peníze

Peníze

Příliv přímých zahraničních investic do České republiky v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 51 procent na 26,3 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy vývoje tuzemské ekonomiky, kterou zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Za celý loňský rok příliv klesl o čtvrtinu na 95,6 miliardy. Předloni se hodnota investic naopak víc než zdvojnásobila na bezmála 130 miliard korun.

„Stejně jako v předchozích obdobích i v letos přiteklo do ČR nejvíce investic ve formě reinvestovaných zisků. V meziročním srovnání se v posledních letech objem reinvestic zvětšuje, což svědčí o důvěře investorů v další vývoj,“ uvedlo MPO.

Přímé zahraniční investice v hodnotě 3,3 miliardy směřovaly na posílení základního kapitálu tuzemských společností. Odliv ve formě ostatního kapitálu obnášel 5,76 miliardy korun. Tuzemské podniky vykázaly přímé investice v zahraničí za téměř devět miliard korun, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 39 procent. České společnosti významnou část svých zisků z předchozích investic reinvestovali (5,6 miliardy korun).

Už nejsme vnímáni jako montovna

Naopak investice českých firem do základního kapitálu zahraničních dcer od ledna do března nebyly významné a činily 600 milionů korun, přičemž směřovaly zejména do výroby motorových vozidel a ropných, chemických a farmaceutických výrobků. Tuzemské společnosti zahraničním dceřiným firmám poskytly ve formě ostatního kapitálu 2,7 miliardy korun.