Prioritou Česka je boj proti daňovým únikům u pohonných hmot

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash/Euro

Boj proti daňovým únikům u pohonných hmot je nyní hlavní prioritou České republiky, naopak vláda již neusiluje v rámci Evropské unie o plošné zavedení takzvaného režimu přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty. Prohlásil ministr financí Andrej Babiš po dnešním setkání s ministry financí zemí střední Evropy.

Schůzky se zúčastnili ministři financí ČR, Německa, Maďarska, Polska, Rakouska a Slovenska. Shodli se na prohloubení spolupráce v boji proti daňovým únikům, například uvažují o výměně informací o nespolehlivých plátcích daně z přidané hodnoty. Za nutnou považují diskusi mezi členskými státy a Evropskou komisí o společném budoucím řešení této problematiky.

Babiš již dříve uvedl, že by chtěl jednat o možnosti plošného zavedení režimu přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty v celé EU, což je jedním z opatření v boji proti daňovým únikům.

Tento návrh přednesl již v červnu na jednání se svými kolegy ze zemí EU. Evropská komise ovšem návrh odmítla. Německý ministr financí Wolfgang Shäuble k tomu dnes uvedl, že není možné takové opatření v EU rychle zavést.

Reverse charge je zajímavá idea

U přenesené daňové povinnosti, známé jako reverse charge, by výši DPH doplnil a přiznal odběratel, zatímco při standardním prodeji přiznává DPH prodejce. Mělo by to bránit podvodům. Opatření se přitom netýká koncových drobných spotřebitelů, ale je to opatření na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

„Reverse charge je dobrý nástroj proti podvodům. Obecně je to zajímavá idea. Podporujeme snahu ČR v této oblasti a také spolupráci mezi zeměmi,“ uvedl například maďarský ministr financí Mihály Varga.

Česko coby inovátor

Babiš dnešní schůzku označil za přelomovou v tom smyslu, že Česko se ukázalo jako země, která přichází na úrovni EU s novými myšlenkami a ne jako odpůrce evropských iniciativ.

„Jsem rád, že výsledkem historicky prvního setkání ministrů financí v tomto pro Českou republiku klíčovém složení, není jen posílení spolupráce daňových správ v regionu, ale díky pojmenování společných cílů také zlepšení naší vyjednávací pozice na úrovni EU,“ uvedl.

Podpora investic

Ministři se také bavili o ekonomickém vývoji v Evropě, zdanění loterií a sankcích EU proti Rusku. Ministr Schäuble zdůraznil, že Evropa potřebuje udržitelný ekonomický vývoj, ke kterému by měly pomoci i investice soukromých podniků.

„Jeden z nejdůležitějších bodů je, jak odvrátit ekonomický vývoj v EU. Je to o podpoře investic,“ uvedl rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling. Zároveň podpořil snahu jednat o přenesení daňové povinnosti na úrovni Evropské komise.

Boj proti daňovým únikům podpořil i slovenský ministr financí Peter Kažimír. „Tento typ souboje je třeba vést na mezinárodním poli. Spolupráce včetně výměny informací o rizikových subjektech je nevyhnutelná,“ uvedl. Slovensko podle něj díky lepšímu výběru daní zvýšilo příjmy státu o jedno procento hrubého domácího produktu.