Připravte se - vládní reformy zvýší inflaci

ilustrační foto

ilustrační foto

Příští rok si Češi budou muset trochu utáhnout opasky, protože si za nákup běžného zboží připlatí. Míra inflace vzroste podle prognózy České národní banky (ČNB) nad tři procenta. V letošním roce by neměla přesáhnout dvě procenta. Inflaci bude táhnout hlavně růst regulovaných cen, jako jsou energie nebo nájemné a plánované zvýšení daně z přidané hodnoty.

Letošní růst cen je podle ČNB tažen hlavně celosvětovým růstem potravin a komodit. To zčásti vyrovnává silný kurz koruny a také to, že domácnosti málo utrácejí. Prodejci tak nemají pro zdražování velký prostor.

Už v letošním třetím čtvrtletí regulované ceny rostou o 5,1 procenta, hlavně kvůli zdražení plynu a postupující deregulaci nájemného. V příštím roce regulované ceny stoupnou až na sedm procent. „Kromě zvyšování regulovaného i deregulovaného nájemného, regulovaných cen ve zdravotnictví a cen energií pro domácnosti k němu přispěje i jednorázový vliv zvýšení snížené sazby DPH,“ upozorňuje ČNB.

Vláda hodlá od ledna příštího roku zvýšit sníženou sazbu DPH ze současných deseti na 14 procent. To zvýší celkovou hladinu inflace o jedeniprocentní bod. Zvýšení daně z přidané hodnoty v příštím roce postihne především potraviny, jichž je většina právě ve snížené sazbě.

Kvůli DPH zdraží také regulované ceny ze snížené sazby, kam patří například teplo, vodné, stočné, léky a veřejná doprava. V roce 2013 by měla, co se zdražování týče, přijít úleva. Efekt zvýšení snížené sazby DPH by už neměl ovlivňovat míru inflace směrem vzhůru. „Růst regulovaných cen zpomalí k hodnotám lehce nad tři procenta, k čemuž přispěje i očekávaný meziroční pokles cen energetických surovin na světových trzích,“ dodala centrální banka.

Od roku 2013 se má navíc sazba DPH sjednotit na 17,5 procenta, což naopak mírně, o předpokládaných 0,2 procenta, inflační hladinu srazí. Zlevní tak totiž řada zboží a služeb patřících do této sazby, včetně alkoholu, tabáku, pohonných hmot a části regulovaných cen.

Vývoj inflaceVývoj inflace | holusa@mf.cz