Problémy v Rusku a na Ukrajině poslaly exportní pojišťovnu do ztráty

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) loni vykázala ztrátu 5,45 miliardy korun. Hlavní příčinou byla tvorba rezerv a vyplacená pojistná plnění, především na problémové obchodní případy v Rusku a na Ukrajině, uvedl dnes EGAP. Vyplacené pojistné plnění loni činilo více než čtyři miliardy korun. Předloni měl EGAP ztrátu 5,92 miliardy korun.

Ke krytí ztráty použije pojišťovna pojistné fondy vytvořené v minulých letech. Nejvíc obchodních případů loni směřovalo do Ázerbájdžánu, především díky zakázce společnosti M Steel Projects na další etapu stavby železnice. Výhodou uzavírání nových případů do Ázerbájdžánu bylo podle společnosti poskytování státních záruk především ze strany ázerbájdžánského ministerstva financí. Na druhém místě skončilo i ve složité situaci Rusko.

Do první desítky zemí podle objemu podpořeného exportu se dostaly dvě nové země - Laos a Papua Nová Guinea. V obou případech EGAP podpořil výstavbu nemocnic a u obou byla poskytnuta státní záruka. Oba projekty mají společné i to, že na subdodávkách při stavbě a vybavení nemocnic se podílí více než 25 českých firem.

Negativní vnější vlivy

Pojišťovna uzavřela loni nové obchodní případy za 40,5 miliardy korun a na předepsaném pojistném vybrala 1,5 miliardy korun. Na podporu českého exportu měly vliv podle pojišťovny především stále omezené pojišťování obchodních případů na Ukrajinu, platnost sankcí a negativní vývoj ekonomiky v Rusku, válka v zemích Blízkého východu a propad cen ropy.

Souhrnný objem všech vývozních úvěrů, které EGAP pojistil se státní podporou za uplynulých 23 let své činnosti, dosáhl 758 miliard korun. Stát vykonává vlastnická práva v EGAP prostřednictvím ministerstva financí (40 procent), ministerstva průmyslu a obchodu (36 procent), ministerstva zemědělství (12 procent) a ministerstva zahraničí (12 procent).