Protesty zemědělců brzdily dopravu ve 12 krajích

Protesty zemědělců na silnicích kvůli vládním reformám v Pardubickém kraji.

Protesty zemědělců na silnicích kvůli vládním reformám v Pardubickém kraji. Zdroj: CTK

Zemědělci vyjeli k protestním jízdám kvůli chystanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně z vína. Mezi 9. a 11. hodinou dopravu na nejméně 185 silnicích zpomalovalo až 1800 strojů, řekl ráno prezident Agrární komory Jan Veleba.

Protesty proběhly ve12 ze 14 krajů České republiky, vyhnuly se Praze. Farmáři z Libereckého kraje se podle Veleby připojily pouze manifestačně.

Provoz na komunikacích zpomalovaly traktory s přívěsy i bez nich, nákladní automobily a další doprovodná vozidla. Protestující zemědělce podle agrárníků podpořily další stovky vozidel.

Agrárníci již dříve uvedli, že chtějí nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat. Největší nevládní organizace českých zemědělců v polovině dubna vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS) k jednání o zachování daňových úlev u nafty a dala mu ultimátum do konce dubna. Nečas však prý dodneška na výzvy nereagoval.

Zrušení takzvané zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 11 korun za litr více, a ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. V případě zrušení zelené nafty by podle Veleby Česko se Slovenskem byly jediné dvě země v Evropské unii, kde by podobnou úlevu farmáři neměli.