Protikorupční lídr Janeček zřejmě na daních šetří 200 milionů ročně

Nebuď hluchý! Jeden z vizuálů kampaně NFPK

Nebuď hluchý! Jeden z vizuálů kampaně NFPK

Až o 200 milionů korun ročně na dani z příjmu firem a z kapitálových výnosů může připravovat český stát protikorupční aktivista Karel Janeček, pokud vydělává miliardu korun mimo ČR. Podle oslovených právníků je možné, že se tím dokonce dopouští trestných činů zkrácení daně a poplatků a dále pak nesplnění oznamovací povinnosti v daňovém řízení.

„Janeček podniká prostřednictvím zahraničních společností, které jsou řízeny z Česka, mají zde faktickou stálou provozovnu. Neplatí v Česku prakticky žádné daně a dopouští se tak daňových úniků v řádech minimálně dvě stě milionů korun ročně,“ vyplývá z právní analýzy, kterou má deník E15 k dispozici. Lidé z RSJ mají totiž trojici fondů registrovanou v jednom z daňových rájů na ostrově Mauricius.

Zákon o daních z příjmů za českého daňového rezidenta však považuje nejen společnost se sídlem na území ČR, ale i osoby, které mají v Česku místo svého vedení.

Karel Janeček na otázky ohledně hospodaření svých firem a fondů nereagoval. Prostřednictvím serveru Česká pozice včera vzkázal: „Vyjádření bude, čekám na nezávislý komentář od PWC,“ uvedl v textové zprávě. Obsáhlejší informace ohledně hospodaření skupiny RSJ lze dle ředitelky Nadačního fondu pro boj proti korupci Moniky Vondrákové čekat příští pondělí.

Firma RSJ, kde Janeček drží 43procentní podíl, loni vydělala 17 milionů korun při tržbách 102 milionů korun. Janeček přitom několikrát v médiích uvedl, že loni vydělala miliardu korun.

Základní informace o struktuře RSJ:

Struktura RSJStruktura RSJ | E15