Provozovatelé automatů kritizují rozhodnutí vlády zpřísnit hazard

výherní automaty

výherní automaty Zdroj: E15

Vláda podlehla aktivistům zlobovaným nelegálními provozovateli, kritizují dnešní schválení návrhů zákonů regulujících hazard provozovatelé herních automatů. Ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů a dalších her (SPELOS) Petr Vrzáň řekl, že nyní chtějí přesvědčit poslance, aby zákony zmírnili.

„Tato předloha je v horší podobě, než šla do legislativní rady vlády. Zdá se, že vláda podlehla aktivistům zlobbovaným nelegálními provozovateli,“ uvedl Vrzáň.

Například nařízení, aby hráč po dvou hodinách hraní měl povinnou přestávku, označil za nesmysl. „Jde o neodůvodněný administrativní zásah do svobody hráčů. Je to nesmysl a svědčí to o tom, že tu rozhodují lidé, kteří ani v herně nikdy nebyli. Vláda by spíše měla nařídit povinné přestávky po dvou hodinách pro řidiče kamionů, to by bylo přínosnější,“ řekl.

Dvounásobné zdanění

SPELOS kritizuje také různou míru zdanění jednotlivých typů her podle jejich deklarované škodlivosti. Právě provozovatelé automatů budou muset platit nejvíce, místo současných 20 procent z obratu 40 procent. „Různá pásma zdanění různých typů her jsou dalším nesmyslem. Povede to pouze k daňovým únikům, šedé ekonomice a nerovnosti na trhu,“ soudí Vrzáň.

Sekretář a mluvčí Unie herního průmyslu ČR Andrej Čírtek označil vládní přístup k hazardu za paradoxní. „Vláda na jedné straně výrazně reguluje a omezuje trh kamenných heren a kasin, ale zároveň liberalizuje hazard na internetu. Povede to pouze k tomu, že neubude hráčů a závislých lidí, protože ti se pouze přesunou právě na internet,“ řekl.

Snížení počtu automatů

Pozastavil se také nad tím, že zatímco se ministerstvo financí snaží hazard zregulovat a vyššími daněmi vybrat více do státního rozpočtu, obce a města přichází s prohibicí. „A to včetně Prahy, kterou vede nominantka stejné strany, jako ministerstvo financí. Úplný zákaz přitom povede pouze k zániku legálního hazardu a rozkvětu nelegálního trhu v černých hernách. Z nich stát nevybere vůbec nic,“ tvrdí.

Vláda schválila trojici návrhů zákonů regulujících hazard. Ministerstvo financí, které zákony předkládalo, si od nových předpisů slibuje výrazné snížení počtu hracích automatů, omezení hazardu jako celku a díky navrhovanému vyššímu zdanění také větší přínos pro státní pokladnu. Návrhy zákonů ještě musí schválit poslanci i senátoři a poté podpisem stvrdit prezident Miloš Zeman.