Průměrné ceny nových bytů v Praze dál stoupají, meziročně vzrostly o pětinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Central Group

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
13
Fotogalerie

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci září meziročně vzrostla o 19,6 procenta na 83 150 korun za metr čtvereční. V porovnání s koncem prvního pololetí se zvýšila téměř o desetinu. Počet prodaných bytů za prvních devět měsíců meziročně klesl o 16 procent na 4050.

"Nedostatečná nabídka nových bytů šponuje ceny do úrovně, která již začíná střední třídě omezovat přístup k bydlení. Řešením je podpora a vstřícný přístup k připravovaným bytovým projektům. Tento cenový nárůst se navíc čím dál více odráží i do trhu se starším a nájemním bydlením, kde již několik měsíců po sobě sledujeme ještě větší zdražování, než je tomu u nových bytů," uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural. Ceny nových bytů v Praze se začaly prudce zvyšovat zhruba před dvěma lety. Od té doby jsou byty dražší o 43 procent.

Podle Sourala se trh s novými byty dostal kvůli pomalému povolování výstavby do bodu zlomu. "Trh se brzdí. Ve třetím čtvrtletí se prodalo méně bytů než ve stejném období roku 2013. Za celý rok se prodá asi 5500 bytů. Strategický plán hlavního města Prahy přitom počítá s více než 6000 byty ročně. Myslíme, že se to brzy projeví v cenách. Nebudou klesat, ale prudký nárůst se zbrzdí," uvedl dále Soural.

 

Počet nových prodaných bytů letos do konce září v hlavním městě meziročně klesl o 16 procent na 4050. Podle majitele Central Group Dušana Kunovského letos po sedmi letech stabilního růstu prodej nových bytů klesne. "Na vině je hlavně nedostatečná nabídka, která způsobila nárůst cen. Dopady mají také opatření ČNB. Ta totiž dále zhoršila již tak omezenou dostupnost bydlení pro střední třídu. Konec roku je sice tradičně prodejově silný a do nabídky jde navíc několik projektů ve středním segmentu, přesto lze v Praze očekávat celoroční prodej hluboko pod 6000 bytů," doplnil Kunovský.

Zásoba nových dostupných bytů v metropoli meziročně klesla o sedm procent na 4000, v porovnání s koncem června však byla o 400 bytových jednotek vyšší. "To bylo zapříčiněno nižšími prodeji a současně tím, že se v meziročním srovnání dostalo do nabídky o deset procent bytů více. Nižší prodeje v tomto období nepřipisujeme ochlazení trhu, ale spíše dlouhodobě složité situaci na rezidenčním trhu," dodala generální ředitelka Skanska Reality Naďa Ptáčková. Před dvěma lety bylo na pražském trhu dostupných bytů 6600.

Největší zásoba bytů je podle analýzy dlouhodobě v Praze 5, kde se jich nachází zhruba čtvrtina. Následují Praha 9 a Praha 4. Nejvíce bytů ve třetím čtvrtletí developeři prodali v Praze 9. Následovaly Praha 5, 8 a 10. Jejich podíl na celkových prodejích přesáhl 70 procent.

Za prodaný byt se podle statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group považuje byt s vydaným územním rozhodnutím a minimálním rezervačním poplatkem 50 000 korun. Podle údajů konkurenčního Ekospolu, který používá jinou metodiku, počet nových prodaných bytů v prvních třech čtvrtletích v Praze klesl o 15,5 procenta na 4275.