Obchodní dům Van Graaf na Václavském náměstí koupili Kanaďané

Van Graaf na Václavském náměstíkoupil fond s kanadskými majiteli.

Van Graaf na Václavském náměstíkoupil fond s kanadskými majiteli. Zdroj: ctk

Václavské náměstí patří mezi nejlukrativnější pražské adresy.
Taková je podoba budoucího Václavského náměstí podle architekta Jakuba Ciglera.
Taková je podoba budoucího Václavského náměstí podle architekta Jakuba Ciglera.
Taková je podoba budoucího Václavského náměstí podle architekta Jakuba Ciglera.
5
Fotogalerie

V centru Prahy se uskutečnila další velká realitní transakce. Investiční společnost BMO Real Estate Partners získala od původních rakouských majitelů obchodní dům Van Graaf na Václavském náměstí. Nový vlastník je součástí kanadské skupiny BMO Financial Group.

„Je to jedna z nejlepších retailových nemovitostí v dobré části Prahy. Dlouhodobý pronájem nabízí díky silné smlouvě bezpečný a udržitelný příjem, a to na trhu, který poskytuje dobré výhledy ohledně dalšího vývoje ekonomiky a nájemného,“ uvedl Ian Kelley, evropský šéf nového majitele.

 

Rakouský Van Graaf má uzavřenou smlouvu v objektu na osmadvacet let. Obchodní dům na adrese Václavské náměstí 17 otevřel v roce 2010. Celkem má dvanáct tisíc metrů čtverečních. Nemovitost dosud vlastnila společnost MTK Developments.

Cenu žádná ze stran nezveřejnila. Tato část Prahy však v současnosti patří mezi lokality, kde hodnota nemovitostí silně roste. Výnosy z podnikatelských realit jsou tam kvůli vysokým cenám při jednáních často stlačené i na úroveň pod čtyři procenta. Tedy na hodnoty, které metropole ještě nezažila.  

Transakce se účastnila řada poradců a advokátů. Na straně kupce to byli konzultanti Jerome Feltham Property Advisory a Atoz spolu s právníky z White & Case. Na straně kupujícího stála poradenská společnost CBRE. 

Akvizice je pro fond BMO osmá v pořadí. Hodnotu jeho portfolia to zvýšila na zhruba šestnáct miliard korun. Celá skupina BMO má ve správě aktiva za pět bilionů korun.