Průměrný oběd vyjde na 125 korun, cena meziročně stoupla o více než šest procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3 Fotogalerie
ČTK

Za rok do konce září vzrostla průměrná cena poledního jídla v restauraci o 6,5 procenta na 124,5 koruny. Vyplývá to ze zjištění společnosti Edenred, která prodává stravenky Ticket Restaurant.

Firma vysvětluje zdražování tím, že se ekonomice daří a lidé si připlácejí za kvalitnější jídlo, ale také tlakem na trhu práce. Ceny nad průměr rostou ve městech poblíž hranic s Německem a Rakouskem. Například v Ústí nad Labem vzrostly meziročně o 7,8 procenta, v Plzni o 7,4 procenta a nad sedmi procenty byly růsty také v Karlových Varech a Českých Budějovicích.

„V příhraničních krajích čelí restauratéři na pracovním trhu zesílené konkurenci z Německa a Rakouska. Musejí tedy výrazněji zvyšovat platy, aby jim zaměstnanci neodcházeli za hranice. To se pochopitelně promítá do cen jídel,“ uvedl za firmu Zbyněk Vystrčil. „Krátkodobě působí také vliv letní turistické sezony. Restauratéři se díky vyšší poptávce zahraničních návštěvníků nebáli jít s cenami nahoru,“ dodal.

Výdaje za obědy podle společnosti v posledním roce rostou rychleji v regionech než v největších českých městech, jako jsou Brno a Praha. „Češi si chtějí na jídle více pochutnat, nepovažují oběd jen za nutnost se najíst,“ dodal Vystrčil.