Průmysl a stavebnictví zpomalily propad, přebytek zahraničního obchodu rostl

Lom Vršany

Lom Vršany Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Průmyslová výroba v Česku zpomalila v září meziroční pokles na 1,5 procenta ze srpnových 5,5 procenta. Ke zlepšení situace přispěl hlavně automobilový průmysl, ten se podepsal i na růstu přebytku zahraničního obchodu. Pád v meziročním srovnání zpomalilo i stavebnictví, uvedl Český statistický úřad.

„Průmyslová produkce se v září dostala téměř na úroveň loňského roku. Za příznivými výsledky byl hlavně automobilový průmysl, který se snažil dotáhnout propad z minulých měsíců,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

„Výsledek zapadal do obrázku zlepšujícího se sentimentu ve výrobě nejen v ČR, ale i ve většině vyspělých zemích,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. ak zářijový vývoj zakázek, tak říjnové průzkumy podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče naznačují, že v závěrečném čtvrtletí by se mohl meziroční pokles výroby dále zmírnit. Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 procenta, letos se propad řádově prohloubí.

Zahraniční obchod skončil v přebytku 34,4 miliardy korun, meziročně tak byl o 14,4 miliardy vyšší. Vývoz dosáhl dokonce rekordní zářijové hodnoty, a to především díky exportu automobilů. Meziroční hodnota vývozu podle ní vzrostla významněji s Německem, a to o 3,1 miliardy korun. Dovoz z Německa naproti tomu klesl meziročně o 3,8 miliardy Kč.

Z vysokého srpnového propadu o 9,7 procenta v září zpomalila na 8,2 procenta i stavební výroba. Pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížilo o 8,9 procenta. Inženýrské stavitelství, mezi něž patří hlavně dopravní infrastruktura, meziročně kleslo o 6,7 procenta.