Průmyslová produkce v Česku kvůli pandemii meziročně klesla o 2,6 procenta

Produkce aut klesla v únoru meziročně o osm procent.

Produkce aut klesla v únoru meziročně o osm procent. Zdroj: Reuters

Průmyslová produkce v Česku klesla kvůli pandemii.
Průmyslová produkce v Česku klesla kvůli pandemii.
3
Fotogalerie

Český průmysl v únoru přešel do meziročního poklesu o 2,6 procenta z lednového růstu o 0,3 procenta. Důvodem je pandemie koronaviru. Hůře si vedla výroba aut, elektrických zařízení i stavebních hmot. Firmy ale uzavřely více nových zakázek než loni. Vyplývá to z revidovaných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně průmyslová výroby klesla o dvě procenta.

„Za horším výsledkem stojí mimo jiné výpadky v dodavatelsko-odběratelských vztazích v důsledku probíhající pandemie,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Upozornil, že loňský únor byl poslední měsíc, který pandemie nepoznamenala.

Horší výsledky letos zaznamenala především významná odvětví zpracovatelského průmyslu. Produkce aut klesla v únoru meziročně o osm procent, výroba elektrických zařízení o 4,2 procenta a produkce nekovových minerálních výrobků si pohoršila o 8,8 procenta. Naopak o čtvrtinu lepší výsledek zaznamenala výroba farmaceutických přípravků, mírně lepší byla i výroba energií.

“Na druhou stranu se průmyslovým podnikům podařilo uzavřít více nových zakázek než před rokem, a to i přes vyšší loňskou srovnávací základnu,„ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 6,7 procenta. Nové zakázky se zahraničí byly vyšší o 8,9 procenta, tuzemské zakázky pak o 1,5 procenta.

Průmyslové podniky v únoru zaměstnávaly o 3,3 procenta lidí méně než o rok dříve, průměrná mzda zaměstnanců se zvýšila o 0,9 procenta.

Statistici upozornili, že meziroční vývoj všech ukazatelů je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. “Únor 2021 měl stejný počet pracovních dnů jako únor 2020,„ dodali.