Průzkum: Důvěra v prezidenta klesla pod 50 procent

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Důvěra v prezidenta klesla pod padesátiprocentní hranici, věří mu 47 procent Čechů. Největší důvěře mezi lidmi se těší starostové a obecní zastupitelstva, nejmenší naopak Poslanecká sněmovna a vláda.

S politickou situací v Česku jsou nespokojeny více než tři čtvrtiny obyvatel. Data vyplynula z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Důvěra v prezidenta se déle než rok držela nad poloviční hranicí, například loni v dubnu mu věřilo 68 procent dotázaných. Letos v březnu to bylo 53 procent, nyní důvěra o dalších šest procent klesla. „Prezidentovi častěji důvěřují oslovení s dobrou životní úrovní, vysokoškoláci a potenciální voliči ODS, méně často pak především sympatizanti KSČM,“ uvedlo CVVM.

Důvěra ve vládu se dál propadá

Vládě věří 16 procent lidí, o pět procent méně než v březnu. Také Poslanecká sněmovna zaznamenala meziměsíční pětiprocentní pokles na 12 procent. Senátu věří 21 procent lidí. Obecní zastupitelstva se těší důvěře 58 procent Čechů, krajským pak věří 37 procent dotázaných. Tři čtvrtiny lidí důvěřují starostům.

Se současnou politickou situací je nespokojeno 79 procent lidí, což je o šest procent více než v březnu. Je to vůbec nejvyšší míra nespokojenosti za poslední rok.