Průzkum: Většina řidičů míní, že podle předpisů jezdit nemusí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Karolina Hnilickova

Na českých silnicích není bezpečno. Celkem 84 procent českých řidičů totiž tvrdí, že se u nás dopravní předpisy často nedodržují. I samotní řidiči se ale k nutnosti dodržovat dopravní předpisy staví vlažně. Dohromady pouze 43 procent řidičů se jednoznačně přiklání k tomu, že pravidla se mají respektovat.

Jak vyplynulo z průzkumu společnosti STEM/MARK, očima řidičů není jízda na českých silnicích nic příjemného. Naprostá většina z nich se totiž někdy setkala s porušováním předpisů. Nejčastěji (93 procent) zaznamenali překračování maximální povolené rychlosti.

Majorita dotázaných řidičů má také opakovanou zkušenost s nedodržováním bezpečné vzdálenosti (85 %), nedáním přednosti chodcům na přechodu (82 %), s nesignalizováním směru jízdy (80 %) nebo s nebezpečným předjížděním (80 %).

S jízdou přes plnou čáru se někdy setkaly více než tři čtvrtiny řidičů. Ani porušování další dopravních předpisů není výjimečnou záležitostí.

Více než polovina z dotázaných řidičů se leckdy setkala s agresivním chováním řidičů (napomínání vpředu jedoucího řidiče blikáním světly, troubení či zlobná gesta, 58 %), s jízdou na červenou (55 %) nebo s jízdou přes dvojitou plnou čáru (53 %).

Jaké chování nám nejvíc vadí na českých silnicíchCo nám nejvíce vadí na českých silnicíchCo nám nejvíce vadí na českých silnicích | STEM/MARK

Zdroj: STEM/MARK