Průzkum: Volby do Sněmovny by vyhrálo ANO

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Volby do Sněmovny by nyní vyhrálo se ziskem 29,5 procenta hlasů hnutí ANO před druhou ČSSD. Třetí by s větším odstupem skončili komunisté. Vyplývá to z prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). ANO si prvenství před sociálními demokraty drží v průzkumech CVVM téměř celý rok, podobně jako u dalších agentur.

ANO se před ČSSD, vítěze loňských sněmovních voleb a svého nynějšího koaličního partnera, vyhouplo v průzkumech CVVM poprvé letos v březnu. Od té doby si přední pozici drží a ani podíl příznivců hnutí se výrazněji nemění. Ve všech průzkumech CVVM od března se zisk hlasů pro ANO vždy pohyboval těsně kolem 30 procent. Stejná je od jara i situace druhé ČSSD, která si zachovává stabilní podíl zhruba 25 procent hlasů - podle aktuálního průzkumu 24,5 procenta.

Od loňských voleb značně přibylo lidí, kteří by volili ANO. Ve volbách dostalo hnutí pouze 19 procent hlasů, kdežto nyní by jich získalo o polovinu více. Ale i výsledky sociálních demokratů v nynějších průzkumech jsou navzdory propadu na jaře ve srovnání s výsledkem voleb výrazně lepší. ČSSD by dostala téměř o čtvrtinu hlasů více. Kdo si naopak pohoršil, je TOP 09, kterou loni volilo 12 procent lidí, ale teď by dostala 9,5 procenta hlasů. Výrazně se propadla obliba Úsvitu, který ve volbách získal téměř sedm procent hlasů, kdežto nyní by jich měl jen 2,5 procenta, což na vstup do Sněmovny nestačí.

Volební model, prosinec 2014Volební model, prosinec 2014 | CVVM

Třetím komunistům dal prosincový průzkum 12 procent hlasů, ODS 8,5 procenta a lidovcům sedm procent. Zmíněná trojice tak zůstává přibližně na podobném zisku, jakého dosáhla ve volbách. Oproti listopadovému průzkumu se volební model CVVM příliš nezměnil. Velmi mírně ztratily ANO, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL, zatímco TOP 09 a ODS hlasů mírně přibylo. Účast ve volbách by teď činila asi 57 procent, při loňských volbách byla více než 59 procent.

Stejné pořadí podle podílu hlasů mají ANO, ČSSD a KSČM i v průzkumech dalších agentur zveřejněných v prosinci. Lišil by se pouze podíl získaných hlasů, takže mezi ANO a ČSSD by byl menší odstup než v průzkumu CVVM. Podle Medianu by ANO dostalo 23,5 procenta hlasů, sociální demokraté 21 procent a komunisté 14 procent. V průzkumu ppm factum mělo ANO 22,3 procenta hlasů, ČSSD 20,5 a komunisté 16,1 procenta.

CVVM provádělo průzkum v období od 1. do 8. prosince. Zúčastnilo se ho 1005 obyvatel Česka starších 15 let.