První premiérka? ODS místo Nečase navrhla Němcovou

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Odcházejícího premiéra Petr Nečase by měla nahradit předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně občanských demokratů Miroslava Němcová. Shodlo se na tom dnes grémium ODS. Pokud její nominaci schválí koaliční partneři a vláda získá podporu poslanců, stane se první českou premiérkou.

„Jsem v politice patnáct let. Přijde okamžik, kdy musíte sečíst podporu a rozhodnout se,“ uvedla Miroslava Němcová. Ta je pyšná na to, že na její nominaci se grémium ODS shodlo jednomyslně. Podle úřadujícího šéfa ODS a ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby zvítězilo „rychlé a dobré“ řešení.

Podle Kuby mu předsedové TOP 09 a LIDEM po telefonu vzkázali, že Němcovou považují za seriózní kandidátku na premiérku. „Chápu to tak, že náš výběr akceptovali,“ poznamenal Kuba.

Přestože lídři koaličních partnerů Němcovou respektují, její výběr nepovažují za nejlepší krok. „Bylo by mi ctí s ní zasedat ve vládě,“ reagoval na zprávu místopředseda koaliční TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj ale ODS nominací Němcové vytváří další problém, a to obsazení křesla předsedy Sněmovny. „Svědčí to o mimořádné akceschopnosti a personální vyprahlosti ODS, jestliže nenašli nikoho jiného než třetího ústavního činitele, jeho pozice se bude těžko obsazovat,“ řekl řekl České televizi. Kalousek se pozastavil i nad tím, že TOP 09 byla o nominaci informována jen telefonicky. „Nezlobíme se, ale svědčí to o jejich politické nedospělosti,“ dodal.

Podobný názor má i předseda strany Karel Schwarzenberg. „Paní Němcové si velice vážím, je to vážená dáma. Jenže touto volbou uděláme někde jinde díru,“ řekl ČTK.

„Respektuji to a beru to na vědomí,“ uvedla krátce předsedkyně LIDEM Karolína Peake. Dodala, že si chce ještě počkat na reakci prezidenta Miloše Zemana.

Jediným řešením jsou předčasné volby, trvá na svém ČSSD

Kuba s Němcovou se s Zemanem sejdou v pátek, od pátku do pondělí bude prezident jednat i s lídry dalších stran. Zeman zatím neprozradil, zda upřednosťuje přežití současné vlády, vznik úřednického kabinetu či předčasné volby. K poslední variantě dnes pouze řekl, že je zbytečně nákladná. „Vnímáme bezesporu velmi důležitou roli pana prezidenta a jsme si plně vědomi, že je to právě on, který má jediný právo jmenovat premiéra vlády České republiky, ale jsme přesvědčeni, že tímto krokem mu ODS nabízí nejlepší řešení pro zklidnění těchto politicky rozbouřených vod,“ uvedl Kuba.

ČSSD nominaci Němcové odmítá a dál trvá na uspořádání předčasných voleb. „Toto je jen pokračování křeče, která by měla co nejdříve skončit,“ řekl místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Sociální demokraté podle něj dál hledají podporu 120 poslanců, jejichž hlasy by umožnily rozpuštění Sněmovny. Výběr Němcové je rizikem pro celou zemi, protože politička nemá zkušenost s výkonnou mocí a není kompetentní v oblasti ekonomiky, myslí si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

V souvislosti s novým kandidátem ODS na post předsedy vlády se dosud mluvilo hlavně o Kubovi, ministrovi dopravy Zbyňku Stanjurovi, ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi a místopředsedovi ODS Jiřím Pospíšilovi. Pokud padalo jméno Miroslavy Němcové, tak především v souvislosti s tím, že ve straně nemá dostatečnou podporu.