První výsledek hlásí Moravský Beroun: vyhrála tam KSČM

Krajské a senátní volby 2012

Krajské a senátní volby 2012 Zdroj: CTK

Nejrychleji měli letos sečteny výsledky krajských voleb v jednom z okrsků v Moravském Berouně na Olomoucku. Na volebním serveru se objevily 24 minut po uzavření volebních místností. První senátní výsledek byl zveřejněn ve 14:27, a to z Prahy-Lochkova.

V nejrychlejším okrsku v Moravském Berouně si přišlo vybrat krajské zastupitele 22 z 94 oprávněných voličů, volební účast tedy byla zhruba 23 procent. V okrsku jasně zvítězila KSČM s 50 procenty odevzdaných hlasů před Moravany s 13,6 procenta. O třetí místo se dělí ODS a Koalice pro Olomoucký kraj se starosty s devíti procenty.

V Praze-Lochkově si přišlo vybrat senátora 140 z 505 voličů, tedy 27,72 procenta. Nejvíc hlasů, 38, od nich získal kandidát ODS Tomáš Grulich před Petrem Šimůnkem, kterého nominovala KSČM a který dostal 23 hlasů. Třetí byl František Adámek z ČSSD, kterého volilo 20 lidí.

Při minulých krajských volbách před čtyřmi lety znali první výsledek lidé z Vlkova na Českobudějovicku. Výsledky hlasování za tuto obec byly na volebním webu k dispozici ve 14:21. Při posledních senátních volbách před dvěma lety byli nejrychlejší volební komisaři z Lužice na Českokrumlovsku; verdikt tamních voličů byl zveřejněn ve 14:35.